Vad gör Lantmännen?

Lantmännen ägs gemensamt av 27 000 svenska lantbrukare. Vi är både en affärspartner för lantbruket och en del av matkonsumentens vardag. Norra Europa är vår hemmamarknad, men totalt har Lantmännen verksamhet i ett 20-tal länder. Med spannmål som vår röda tråd finns Lantmännen med hela vägen från åker och sådd till färdig produkt. Här får du ett smakprov på vad vi gör – tillsammans tar vi ansvar från jord till bord för ett livskraftigt lantbruk.


Lantbrukaren i centrum


En väldigt stor lanthandel

Lantmännen producerar och säljer det mesta som lantbruksföretag behöver. Från oss köper bönderna utsäde till åkrarna och foder till djuren.

Lantmännen importerar och säljer traktorerna och maskinerna som behövs för att bruka marken och tillhandahåller reservdelar och service i våra verkstäder över hela landet.

Vi erbjuder också ett stort sortiment av gödsel, kalk, växtskydd, sträckfilm, nät, plast och mycket annat. Man kan säga att vi är som en väldigt stor lanthandel.


Trygga investeringar

För att bedriva lantbruk krävs ofta stora investeringar. Därför hjälper Lantmännen till vid finansiering av viktiga inköp. Vi erbjuder till exempel rådgivning, lån och uthyrning av maskiner för att se till att svenska lantbrukare tryggt kan göra satsningar för framtiden.

För att skapa långsiktigt värde och stabilitet åt våra ägare samäger Lantmännen dessutom företag som arbetar med allt från odling till färdigförädlad produkt, i hela Östersjöområdet.


Vi köper från våra ägare

Lantmännen är Sveriges största inköpare av spannmål, oljeväxter som raps och trindsäd som ärtor och bönor. Under skördetiden från juli till september tar våra spannmålsmottagningar emot miljontals ton varje år.

Vi köper in spannmål från hela Östersjöområdet, och säljer inte bara i Sverige utan också till länder i Europa, Nordamerika och Nordafrika.


Bra mat från Lantmännen

Av råvarorna vi köper in tillverkar och säljer vi bland annat bröd, mjöl, pasta och pannkakor. Vete som kontrollerats på våra spannmålsmottagningar går exempelvis till vår kvarn i Malmö där vetet mals till mjöl och skickas sedan vidare vår pannkaksfabrik i Laholm. Av vete gör vi dessutom glukossirap, stärkelse med mera som man kan använda i exempelvis när man gör konfektyr och glass.

Lantmännen lagar 600 000 pannkakor varje dag.

Under varumärken som AXA, Kungsörnen och Finn Crisp säljer vi müsli och andra frukostprodukter, pasta och knäckebröd. I Järna tillverkar vi både vår pasta från Kungsörnen och här finns även vårt Gooh-kök, där färdigrätterna lagas av kockar med stor hänsyn till färska varor av högsta kvalitet.

GoGreen erbjuder ett stort utbud av ekologiska produkter som fröer, bönor och linser, och inte minst vår storsäljande mandelmjölk.

De flesta korv- och hamburgerbröd du äter från gatukök i Sverige kommer från Korvbrödsbagaren i Örebro. 

Lantmännen är också en betydande internationell livsmedelsproducent. Lantmännen Unibake har till exempel bageriverksamhet i över femton länder och är världens största wienerbrödsproducent – våra wienerbröd levereras bland annat till Vita huset i USA.

Vi arbetar hela tiden för att ta fram nya innovationer och ny matinspiration. Ett exempel är Kungsörnens bönpasta: pasta gjord med finaste durumvete och 30% öländska bönor, vilket ger högre proteinhalt och mer fibrer.

Sedan hösten 2015 är allt vetemjöl från Kungsörnen framtaget med Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Resultatet är cirka 20% lägre klimatpåverkan jämfört med genomsnittlig svensk veteproduktion.

Allt detta och mycket mer säljer vi till såväl bagerier och restauranger som direkt till din matbutik. Leta efter Lantmännens gröna grodd på förpackningen när du handlar!


Mer än livsmedel

Lantmännen är också Nordens största producent av hållbar etanol som vi gör av spannmål i Norrköping. Den kan man t.ex. köra bilar och bussar på.

Etanoltillverkningen ger en biprodukt som kallas drank och är en utmärkt bas som vi använder för att göra proteinrikt djurfoder. Under tillverkningsprocessen bildas också mycket koldioxid. Därför samarbetar vi med AGA som tar hand om gasen och använder den bland annat som kolsyra i läsk. 

Det blir en hel del havreskal över från produktionen i vår havrekvarn i Järna. Tidigare betraktades skalen mest som skräp, men idag eldar vi med dem och får tillräckligt med energi till både kvarnen och 1500 hushåll i närheten. På så sätt har vi lyckats göra Järna havrekvarn helt fossilfri och självförsörjande på energi.

Lantmännen har dessutom en hel del andra välkända varumärken som säljs i Sverige och andra länder runtom i världen:

Aspen gör alkylatbensin som man kan köra småmotorer som gräsklippare, motorsågar och båtar på. Den säljs i stora delar av Europa och Kanada.

Krafft är Sveriges största leverantör av hästfoder. Vi har daglig och nära kontakt med hästägare och våra produkter säljs i ca tio länder.

Lantmännen Reppe förädlar vete till olika livsmedelsprodukter, såsom glukossirap och stärkelse till godis. Reppe har också ett av Nordens största destillerier och producerar finsprit och vodka av hög kvalité åt dryckesindustrin.


Vi utvecklar framtidens lantbruk

Lantmännen satsar ungefär 250 - 300 miljoner kronor per år på forskning och utveckling. Huvudfokus ligger på spannmål som är den råvara vi kan allra bäst. Genom innovation gör vi spannmål ännu mer hälsosamt att äta och ännu mer produktivt att odla, så att vårt jordbruk blir så effektivt och miljövänligt som möjligt.

Vi finansierar ett antal olika forskningsprojekt genom Lantmännens Forskningsstiftelse och har ett världsomspännande forskningsnätverk med universitet och andra institutioner. Tack vare våra satsningar på forskning och samarbete har vi ledande och hållbara produkter vi kan sälja till lantbrukare och konsumenter i Sverige och världen.

Ett resultat av vår forskning är den patenterade växtskyddsmetoden ThermoSeedTM som Lantmännen Bioagri tagit fram. ThermoSeedTM är ett sätt att biologiskt behandla utsäde för att skydda det mot angrepp, utan tillsatser.

Lantmännen har också tagit fram en plåtfärg för tak baserad på rapsolja som blivit en exportsuccé. Färgen som görs med rapsmetylester är både tåligare och bättre för miljön än traditionell takfärg, och innebär inga utsläpp av lösningsmedel.

Efter varje avslutat år får sedan Lantmännens ägare – de svenska bönderna – del av vinsten. Så sluter vi cirkeln och bidrar till ett livskraftigt lantbruk.