Bra mat börjar på åkern

Vägen mot bra mat börjar med ett frö som sås och förhoppning om en god skörd och den goda måltiden. Vår ambition har, precis som odlingskonsten i stort, alltid handlat om en strävan att göra det bästa av vad jorden kan ge. Du hittar Lantmännens gröna grodd på våra förpackningar i din butik – leta efter den när du vill ha ansvarsfullt producerad mat. Vi anstränger oss alltid för att ta fram livsmedel på ett hållbart sätt, från jord till bord.

Kungsörnen bönpasta - Cotelli, Fusilli, Gnocchi

Bönpasta som smakar pasta

Vår nya bönpasta har samma smak och konsistens som vanlig pasta men med 30 procent öländska bönor vilket ger högre proteinhalt och mer fibrer. Kungsörnen bönpasta har utvecklats för att på bästa sätt ta tillvara på bönornas fördelar.

Vår grönaste pasta

Full av smak och utan tillsatt socker

Vår nya granola från AXA är ungsrostade och knapriga müsliblandningar fulla av smak och utan tillsatt socker. Gjord på havre, råg och korn, naturligt rik på mineraler. Njut av en extra lyxig frukost! 

AXA Granola utan tillsatt socker

Lär dig mer om kolhydrater

Kolhydrater ger kroppen energi, hjälper magen att fungera bra och bidrar till att vi får i oss andra viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler. Det gäller att välja bra kolhydrater, för hälsan spelar kolhydraternas kvalitet en betydligt större roll än mängden...

Lilla kolhydratskolan

Forma framtiden med andra bullar

Ett vänligare vete

Visste du att matkonsumtionens klimatpåverkan från jord till bord står för ungefär en fjärdedel av världens klimatutsläpp? Och att produktionen av råvaran nästan alltid står för huvuddelen av den påverkan?

Tillsammans med de 25 000 svenska lantbrukare som är våra ägare har vi ett stort ansvar, men också en stor möjlighet att påverka odlingen i en mer hållbar riktning. Nu har vi ställt om våra odlingsmetoder av vete och lyckats få ner vår klimatpåverkan med 20 %. Vi kallar det ett vänligare vete och du hittar det i Kungsörnens mjölhylla.

Kungsörnens vetemjöl

Matsamtalet podcast

Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Vi vill att fler ska prata mer om maten vi äter. Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!

Kladdkaka

Kladdkaka med vispgrädde är en klassiker men har du någonsin testat den med syltade apelsinskal, bacon eller havssalt? I veckans avsnitt får du inspiration och idéer på hur du spicar upp den traditionella kakan.

Mer om avsnitt 40

Raw

Att raw food är råvaror som inte hettas upp till mer än 42 grader visste du kanske men även laxsashimi med citronmajonnäs eller råbiff med rå äggula är raw food. Och hemligheten ligger i kryddorna – vilka de är får du veta i veckans avsnitt av Matsamtalet.  

Mer om avsnitt 39

Pasta

I veckans avsnitt får du veta hur du uppdaterar vardagspastan, vilken pasta som har lågt GI och hur rikligt saltat pastavatten kan vara avgörande för smaken. Dessutom får du tips om vad du absolut inte bör göra när du äter pasta i Italien. 

Mer om avsnitt 38

Bra mat är ansvarsfullt producerad

Vi tar ansvar för verksamhetens påverkan på människor och miljö och strävar efter ständig förbättring i alla led, från jord till bord.

Bra mat från Lantmännen är bra både för dig och för jorden. Den är hälsosam och innehåller bara det som den ska innehålla. 

Lantmännens kunskap och närvaro i alla led från jord till bord ger oss unika förutsättningar att säkerställa kontroll och spårbarhet för våra produkter. Det kan till exempel handla om att erbjuda ren havre utan gluten eller att ställa höga krav och utveckla koncept för en mer hållbar odling. Andra viktiga delar i vårt hållbarhetsarbete är effektiva transporter, att minska matsvinnet och att svara upp mot efterfrågan på nya, mer hållbara produkter. 

Lantmännens hållbarhetsarbete


Lär dig mer om våra fyra sädesslag

Kan du se skillnad på de fyra sädesslagen vete, havre, råg och korn?

Läs mer


Bjud gäster på rester

Bra mat är värd att vara rädd om. Hur du får ut det mesta av din matkasse och 50 recept för 100 dagar finns nu i en pocketbok som du kan beställa.

Beställ Var rädd om maten-kokboken


Recept


Våra varumärken

Här hittar du några av våra livsmedelsvarumärken som finns på den svenska marknaden. Klicka på bilderna för att komma till deras webbplatser.