Bra mat börjar på åkern

Vägen mot bra mat börjar med ett frö som sås, med förhoppning om en god skörd och den goda måltiden. Vår ambition har, precis som odlingskonsten i stort, alltid handlat om att göra det bästa av vad jorden kan ge. Med detta som ledstjärna tar vi fram mat som producerats på ett hållbart och innovativt sätt, som ger hälsa och välmående - och en trevlig stund runt bordet. Det är bra mat, enligt oss.

Du hittar Lantmännens gröna grodd på våra förpackningar i din butik. Leta efter den när du vill ha ansvarsfullt producerad mat som gör gott för både människa och miljö.

Ett vänligare vete

Sedan hösten 2015 är allt vetemjöl från Kungsörnen ett Vänligare vete, framtaget med Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Ett odlingskoncept som minskar vetets påverkan på klimatet med upp till 20 procent. Vänligare vete är ett resultat av samarbete mellan Lantmännens ägare, svenska lantbrukare, och dialog med våra kunder samt ett omfattande forsknings- och innovationsarbete. 

Med vårt Vänligare vetemjöl är det enkelt att göra ett klimatsmart val.

Läs mer om Vänligare vete och odlingskonceptet bakom

Våra produkter

Tack vare omfattande satsningar på innovation och utveckling kan Lantmännen erbjuda bra mat som gör gott för hälsa, välmående och miljö. 

Läs mer om Våra produkter här

Durumvetepasta från Gotland

Lantmännen och Kungsörnen har tagit fram en pasta tillverkad av närodlat durumvete. Efter omfattande forskning och testförsök har gotländska bönder efter 16 år lyckats odla det på Gotland.   

Vänligare vete

Sedan hösten 2015 är allt vetemjöl från Kungsörnen ett Vänligare vete, framtaget med Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Ett odlingskoncept som minskar vetets påverkan på klimatet med upp till 20 procent.

Svenskodlade bönor

Soliga Öland och dess kalkrika jordar är en perfekt grogrund för den svenska bönan att frodas. Våra odlare har lyckats ta fram svarta, vita, bruna och kidneybönor på ön. 

Bra mat är ansvarsfullt producerad

Lantmännens kunskap och närvaro i alla led, från jord till bord, ger oss unika förutsättningar att producera god och hållbar mat. Med ansvaret genom hela värdekedjan kan vi också säkerställa kontroll och spårbarhet för våra produkter. Det kan till exempel handla om att erbjuda ren havre utan gluten eller att ställa höga krav och utveckla koncept för en mer hållbar odling. Andra viktiga delar i vårt hållbarhetsarbete är effektiva transporter, att minska matsvinnet och att svara upp mot efterfrågan på nya, mer hållbara produkter. 

Läs mer om ansvarsfullt producerad mat

Att äta hälsosamt

Intresset för hälsa och hälsosam mat är större än någonsin. Att det finns ett samband mellan hur vi mår och det vi stoppar i oss vet de flesta idag och fler och fler väljer att medvetet äta mat som...

En bild på salsa med svarta bönor från GoGreen

Liten baljväxtguide

Ärtor, kikärtor, kidneybönor, sojabönor och mungbönor är alla baljväxter och väldigt näringsrika. De innehåller kolhydrater och fibrer och i många fall också protein. Lär dig skillnaden i Lantmänne...

Mer om baljväxter

Bra kolhydrater

Kolhydrater kan vara socker, stärkelse eller fiber. Kroppen hanterar olika sorters kolhydrater på olika sätt. Genom att äta långsamma kolhydrater med hög andel fiber kan man få ett mer stabilt...

Bra kolhydrater

Lär dig mer om våra fyra sädesslag

Vi ger dig bakgrund, historia och information om varför det är bra att inkludera sädesslagen som en del av kosten.   

Läs mer

Matsamtalet podcast

Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Vi vill att fler ska tänka på vad vi äter och var maten kommer ifrån. Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Sigrid Bárány, Tommy Myllymäki och Richard Tellström pratar om mat ur ett brett perspektiv och många olika synvinklar. Det kan handla om råvaror, smaker, mat på krogen och hemma, mat då och nu, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!

Frågor får svar

Matsamtalets egen frågestund där Sigrid Bárány och Tommy Myllymäki svarar på lyssnarnas frågor om mat och var den kommer ifrån!

Mer om avsnitt 83

Hygge

Dejligaste avsnittet någonsin tillägnat Danmarks härliga matkultur. Så mycket mer än smörrebröd och röd pölse - häng med i det danska gemytet.

Mer om avsnitt 82

Magkänsla

Vi pratar om magen. Om mat med ett syfte! Om mat som är bra för magen och som känns bra hela vägen ner i magen, missa inte när Sigrid, Tommy och Richard går helt på magkänsla.

Mer om avsnitt 81

Recept

Var rädd om maten

Tips&tricks och inspiration om hur du får ut det mesta av din matkasse finner du här på vår hemsida och i vår receptbok ”Var rädd om maten”. Tillsammans förbättrar vi mathushållningen och minskar matsvinnet!

Läs mer här

Våra varumärken

Här hittar du några av våra livsmedelsvarumärken som finns på den svenska marknaden. Klicka på bilderna för att komma till deras webbplatser.