Bra mat börjar på åkern

Vägen mot bra mat börjar med ett frö som sås, med förhoppning om en god skörd och den goda måltiden. Vår ambition har, precis som odlingskonsten i stort, alltid handlat om att göra det bästa av vad jorden kan ge. Med detta som ledstjärna tar vi fram mat som producerats på ett hållbart och innovativt sätt, som ger hälsa och välmående - och en trevlig stund runt bordet. Det är bra mat, enligt oss.

Du hittar Lantmännens gröna grodd på våra förpackningar i din butik. Leta efter den när du vill ha ansvarsfullt producerad mat som gör gott för både människa och miljö.

Vår gröna grodd står för ansvarsfullt producerad mat som gör gott för både människa och miljö.


Ett vänligare vete

Sedan hösten 2015 är allt vetemjöl från Kungsörnen ett Vänligare vete, framtaget med Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Ett odlingskoncept som minskar vetets påverkan på klimatet med hela 20 procent. Vänligare vete är ett resultat av samarbete mellan Lantmännens ägare, svenska lantbrukare, och dialog med våra kunder samt ett omfattande forsknings- och innovationsarbete. 

Med vårt Vänligare vetemjöl är det enkelt att göra ett klimatsmart val.

Läs mer om Vänligare vete och odlingskonceptet bakom

Våra produkter

Tack vare omfattande satsningar på innovation och utveckling kan Lantmännen erbjuda bra mat som gör gott för hälsa, välmående och miljö. 

Läs mer om Våra produkter här

Durumvetepasta från Gotland

Lantmännen och Kungsörnen har tagit fram en pasta tillverkad av närodlat durumvete. Efter omfattande forskning och testförsök har gotländska bönder efter 16 år lyckats odla det på Gotland.   

Vänligare vete

Sedan hösten 2015 är allt vetemjöl från Kungsörnen ett Vänligare vete, framtaget med Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Ett odlingskoncept som minskar vetets påverkan på klimatet med hela 20 procent.

Svenskodlade bönor

Soliga Öland och dess kalkrika jordar är en perfekt grogrund för den svenska bönan att frodas. Våra odlare har lyckats ta fram svarta, vita, bruna och kidneybönor på ön. 


Bra mat är ansvarsfullt producerad

Lantmännens kunskap och närvaro i alla led, från jord till bord, ger oss unika förutsättningar att producera god och hållbar mat. Med ansvaret genom hela värdekedjan kan vi också säkerställa kontroll och spårbarhet för våra produkter. Det kan till exempel handla om att erbjuda ren havre utan gluten eller att ställa höga krav och utveckla koncept för en mer hållbar odling. Andra viktiga delar i vårt hållbarhetsarbete är effektiva transporter, att minska matsvinnet och att svara upp mot efterfrågan på nya, mer hållbara produkter. 

Läs mer om ansvarsfullt producerad mat


Liten baljväxtguide

Ärtor, kikärtor, kidneybönor, sojabönor och mungbönor är alla baljväxter och väldigt näringsrika. De innehåller kolhydrater och fibrer och i många fall också protein. Lär dig skillnaden i Lantmännens baljväxtguide. 

Mer om baljväxter

Lär dig mer om kolhydrater

Kolhydrater ger kroppen energi, hjälper magen att fungera bra och bidrar till att vi får i oss andra viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler. Det gäller att välja bra kolhydrater, för hälsan spelar kolhydraternas kvalitet en betydligt större roll än mängden...

Lilla kolhydratskolan

Lär dig mer om våra fyra sädesslag

Vi ger dig bakgrund, historia och information om varför det är bra att inkludera sädesslagen som en del av kosten.   

Läs mer


Matsamtalet podcast

Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Vi vill att fler ska prata mer om maten vi äter. Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!

Food tech

Johan och Sigrid reder ut om framtidens mat är mer än algpudding, konstgjort protein och syntetiskt sötningsmedel. Dessutom intervjuas Sweden Food Techs grundare om teknologin som hjälpmedel för att äta bättre. Lyssna på avsnittet som lär dig allt om food tech!  

Mer om avsnitt 59

En hundring mat

Sigrid och Johan tipsar om hur du tar vara på resterna från helgerna samtidigt som du rensar i lådorna. Av surkål och charkuterier kan du trolla fram en härlig gryta, vitkål och blomkål är perfekta på grillen och om du har bönor kvar i skafferiet är det perfekt att göra en varm salsa. Billigt och gott i veckans avsnitt!

Mer om avsnitt 58

Nyår

Sigrid och Johan berättar hur du får nyårsfesten att rulla! Planering och prepp är a och o. För att få den rätta stämningen är det viktigt att gästerna direkt får något gott att tugga på, en spellista alla känner igen sig i och att klädkoden varit tydlig. Och den fina champagnen ska drickas innan tolvslaget, inte efter.  

Mer om avsnitt 57

Recept


Var rädd om maten

Tips&tricks och inspiration om hur du får ut det mesta av din matkasse finner du här på vår hemsida och i vår receptbok ”Var rädd om maten”. Tillsammans förbättrar vi mathushållningen och minskar matsvinnet!

Läs mer här


Våra varumärken

Här hittar du några av våra livsmedelsvarumärken som finns på den svenska marknaden. Klicka på bilderna för att komma till deras webbplatser.