Bra mat börjar på åkern

Vägen mot bra mat börjar med ett frö som sås, med förhoppning om en god skörd och den goda måltiden. Vår ambition har, precis som odlingskonsten i stort, alltid handlat om att göra det bästa av vad jorden kan ge. Med detta som ledstjärna tar vi fram mat som producerats på ett hållbart och innovativt sätt, som ger hälsa och välmående - och en trevlig stund runt bordet. Det är bra mat, enligt oss.

Du hittar Lantmännens gröna grodd på våra förpackningar i din butik. Leta efter den när du vill ha ansvarsfullt producerad mat som gör gott för både människa och miljö.

Vår gröna grodd står för ansvarsfullt producerad mat som gör gott för både människa och miljö.


Ett vänligare vete

Sedan hösten 2015 är allt vetemjöl från Kungsörnen ett Vänligare vete, framtaget med Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Ett odlingskoncept som minskar vetets påverkan på klimatet med upp till 20 procent. Vänligare vete är ett resultat av samarbete mellan Lantmännens ägare, svenska lantbrukare, och dialog med våra kunder samt ett omfattande forsknings- och innovationsarbete. 

Med vårt Vänligare vetemjöl är det enkelt att göra ett klimatsmart val.

Läs mer om Vänligare vete och odlingskonceptet bakom

Våra produkter

Tack vare omfattande satsningar på innovation och utveckling kan Lantmännen erbjuda bra mat som gör gott för hälsa, välmående och miljö. 

Läs mer om Våra produkter här

Durumvetepasta från Gotland

Lantmännen och Kungsörnen har tagit fram en pasta tillverkad av närodlat durumvete. Efter omfattande forskning och testförsök har gotländska bönder efter 16 år lyckats odla det på Gotland.   

Vänligare vete

Sedan hösten 2015 är allt vetemjöl från Kungsörnen ett Vänligare vete, framtaget med Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Ett odlingskoncept som minskar vetets påverkan på klimatet med upp till 20 procent.

Svenskodlade bönor

Soliga Öland och dess kalkrika jordar är en perfekt grogrund för den svenska bönan att frodas. Våra odlare har lyckats ta fram svarta, vita, bruna och kidneybönor på ön. 


Morgondagens mat

Lantmännens ansvar från jord till bord omfattar även ett ansvar för framtiden, att utveckla morgondagens mat. Därför optimerar vi spannmål och andra växter, provodlar framtidens grödor och tar fram Functional food. Med ett omfattande forsknings- och innovationsarbete och 25 000 bönder i ryggen kan vi tillsammans ta fram innovativa och hållbara livsmedel som skapar mervärde – idag och imorgon.

Läs mer om Morgondagens mat


Bra mat är ansvarsfullt producerad

Lantmännens kunskap och närvaro i alla led, från jord till bord, ger oss unika förutsättningar att producera god och hållbar mat. Med ansvaret genom hela värdekedjan kan vi också säkerställa kontroll och spårbarhet för våra produkter. Det kan till exempel handla om att erbjuda ren havre utan gluten eller att ställa höga krav och utveckla koncept för en mer hållbar odling. Andra viktiga delar i vårt hållbarhetsarbete är effektiva transporter, att minska matsvinnet och att svara upp mot efterfrågan på nya, mer hållbara produkter. 

Läs mer om ansvarsfullt producerad mat


Hälsa

Intresset för hälsa och hälsosam mat är större än någonsin. Att det finns ett samband mellan hur vi mår och det vi stoppar i oss vet de flesta idag och fler och fler väljer att medvetet äta mat som ger positiva hälsoeffekter. Vi har samlat information och tips från vår nutritionschef, Lovisa Martin Marais, för att du enkelt ska kunna välja bra mat för ett hälsosamt liv. 

Läs mer om Hälsa


Liten baljväxtguide

Ärtor, kikärtor, kidneybönor, sojabönor och mungbönor är alla baljväxter och väldigt näringsrika. De innehåller kolhydrater och fibrer och i många fall också protein. Lär dig skillnaden i Lantmännens baljväxtguide. 

Mer om baljväxter

Bra kolhydrater

Bra kolhydrater

Lär dig mer om våra fyra sädesslag

Vi ger dig bakgrund, historia och information om varför det är bra att inkludera sädesslagen som en del av kosten.   

Läs mer


Matsamtalet podcast

Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Vi vill att fler ska prata mer om maten vi äter. Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!

Träningsmat

I Matsamtalet avsnitt #61 pratar Johan och Sigrid om att äta för att träna – eller är det träna för att äta? Sigrid undrar var all kvarg kommer ifrån och påminner om att vi måste motionera hela kroppen – även tarmen. Tränar du mycket är det viktigt att äta mer och att välja mat med god kvalitet för bästa resultat. Missa inte veckans avsnitt! 

Mer om avsnitt 61

Swedish fika

Hur mycket kan du om den svenska fikan? Matsamtalet lär dig varför sju sorters kakor är ”lagom”, att ett lyckat kafferep bör genomföras enligt bulle-kaka-tårta-struktur och vilken saft du ska välja om du inte är kaffedrickare. Dessutom får du tips om hur du kryddar upp den varma chokladen. 

Mer om avsnitt 60

Food tech

Johan och Sigrid reder ut om framtidens mat är mer än algpudding, konstgjort protein och syntetiskt sötningsmedel. Dessutom intervjuas Sweden Food Techs grundare om teknologin som hjälpmedel för att äta bättre. Lyssna på avsnittet som lär dig allt om food tech!  

Mer om avsnitt 59

Recept


Var rädd om maten

Tips&tricks och inspiration om hur du får ut det mesta av din matkasse finner du här på vår hemsida och i vår receptbok ”Var rädd om maten”. Tillsammans förbättrar vi mathushållningen och minskar matsvinnet!

Läs mer här


Våra varumärken

Här hittar du några av våra livsmedelsvarumärken som finns på den svenska marknaden. Klicka på bilderna för att komma till deras webbplatser.