Bra mat börjar på åkern

Vägen mot bra mat börjar med ett frö som sås, med förhoppning om en god skörd och den goda måltiden. Vår ambition har, precis som odlingskonsten i stort, alltid handlat om att göra det bästa av vad jorden kan ge. Med detta som ledstjärna tar vi fram mat som producerats på ett hållbart och innovativt sätt, som ger hälsa och välmående - och en trevlig stund runt bordet. Det är bra mat, enligt oss.

Du hittar Lantmännens gröna grodd på våra förpackningar i din butik. Leta efter den när du vill ha ansvarsfullt producerad mat som gör gott för både människa och miljö. 


Ett vänligare vete

Sedan hösten 2015 är allt vetemjöl från Kungsörnen ett Vänligare vete, framtaget med Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Ett odlingskoncept som minskar vetets påverkan på klimatet med hela 20 procent. Vänligare vete är ett resultat av samarbete mellan Lantmännens ägare, svenska lantbrukare, och dialog med våra kunder samt ett omfattande forsknings- och innovationsarbete. 

Med vårt Vänligare vetemjöl är det enkelt att göra ett klimatsmart val.

Läs mer om Vänligare vete och odlingskonceptet bakom

Våra produkter

Durumvetepasta från Gotland

Vänligare vete

Svenskodlade bönor

Tack vare omfattande satsningar på innovation och utveckling kan Lantmännen erbjuda bra mat som gör gott för hälsa, välmående och miljö. 

Läs mer om Våra produkter här

Bra mat är ansvarsfullt producerad

Vår gröna grodd står för ansvarsfullt producerad mat som gör gott för både människa och miljö.

Lantmännens kunskap och närvaro i alla led, från jord till bord, ger oss unika förutsättningar att producera god och hållbar mat. Med ansvaret genom hela värdekedjan kan vi också säkerställa kontroll och spårbarhet för våra produkter. Det kan till exempel handla om att erbjuda ren havre utan gluten eller att ställa höga krav och utveckla koncept för en mer hållbar odling. Andra viktiga delar i vårt hållbarhetsarbete är effektiva transporter, att minska matsvinnet och att svara upp mot efterfrågan på nya, mer hållbara produkter. 

Läs mer om ansvarsfullt producerad mat


Full av smak och utan tillsatt socker

Vår nya granola från AXA är ungsrostade och knapriga müsliblandningar fulla av smak och utan tillsatt socker. Gjord på havre, råg och korn, naturligt rik på mineraler. Njut av en extra lyxig frukost! 

AXA Granola utan tillsatt socker

Lär dig mer om kolhydrater

Kolhydrater ger kroppen energi, hjälper magen att fungera bra och bidrar till att vi får i oss andra viktiga näringsämnen som vitaminer och mineraler. Det gäller att välja bra kolhydrater, för hälsan spelar kolhydraternas kvalitet en betydligt större roll än mängden...

Lilla kolhydratskolan

Lär dig mer om våra fyra sädesslag

Kan du se skillnad på de fyra sädesslagen vete, havre, råg och korn?

Läs mer


Matsamtalet podcast

Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Vi vill att fler ska prata mer om maten vi äter. Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!

Kladdkaka

Kladdkaka med vispgrädde är en klassiker men har du någonsin testat den med syltade apelsinskal, bacon eller havssalt? I veckans avsnitt får du inspiration och idéer på hur du spicar upp den traditionella kakan.

Mer om avsnitt 40

Raw

Att raw food är råvaror som inte hettas upp till mer än 42 grader visste du kanske men även laxsashimi med citronmajonnäs eller råbiff med rå äggula är raw food. Och hemligheten ligger i kryddorna – vilka de är får du veta i veckans avsnitt av Matsamtalet.  

Mer om avsnitt 39

Pasta

I veckans avsnitt får du veta hur du uppdaterar vardagspastan, vilken pasta som har lågt GI och hur rikligt saltat pastavatten kan vara avgörande för smaken. Dessutom får du tips om vad du absolut inte bör göra när du äter pasta i Italien. 

Mer om avsnitt 38

Recept


Var rädd om maten

Tips&tricks och inspiration om hur du får ut det mesta av din matkasse finner du här på vår hemsida och i vår receptbok ”Var rädd om maten”. Tillsammans förbättrar vi mathushållningen och minskar matsvinnet!

Läs mer här


Våra varumärken

Här hittar du några av våra livsmedelsvarumärken som finns på den svenska marknaden. Klicka på bilderna för att komma till deras webbplatser.