Havre har ett karaktäristiskt utseende och är det spannmål som är lättast att känna igen eftersom den inte har ett samlat ax, utan blommar i en vippa med småax.

Havre odlas i alla våra regioner och det nordiska klimatet är perfekt för havren, vilket gör att svensk havre har hög kvalité. Idag odlas havre på sju procent av åkerarealen. 
 
Varje år skördas cirka 0,7 miljoner ton havre i Sverige, vilket utgör ca 13% av den totala spannmålsskörden (beräknat på snittet för havre och den totala skörden under de senaste fem åren i Sverige).

Kort historik

Havren är vårt yngsta spannmålsslag och har sitt ursprung i Sydeuropa. Havre dök först upp som ogräs i andra odlingar. Den visade sig dock vara så pass konkurrenskraftig att den började odlas som gröda, vilket skedde någon gång kring vår tideräknings början. 
 
I Norden började havre odlas i större utsträckning under 1700-talet, och odlingen växte snabbt för att nå en topp under slutet av 1800-talet. Då utgjorde havre omkring hälften av den skördade spannmålen.

Visste du att..?

”Ingen förnuftig människa nekar grötens nytta. Det fodrar ej heller vidlyftiga bevis. Icke desto mindre […] så är ej onödigt till bekräftande av grötens kraft, grötens nytta och grötens nödvändighet.” 

Redan 1771 konstaterade Ola Hungerstedt i sin disputation att havregrynsgröten hade flera fördelar.

Hälsofördelar

Havre har flera unika hälsoegenskaper och sammansättningen för havre följer de nordiska näringsrekommendationerna väl. 

Havre innehåller höga halter betaglukaner, ett lösligt kostfiber, som bidrar till en jämnare blodsockernivå, sänker kolesterolhalten och hjälper till att hålla magen i form. Havre innehåller dessutom livsviktiga aminosyror (proteiner).

Visste du att..?

Förutom att vara ett nyttigt och billigt alternativ som ger mycket näring är sädesslag dessutom ett bra val ur miljösynpunkt eftersom det går åt mindre energi vid odling av spannmål än vid produktion av animaliska livsmedel.
 

Havregrynsgröt och träning

Ladda upp med havregrynsgröt innan träningen – de långsamma kolhydraterna i gröten håller dig mätt och pigg längre!
 
Gunde Svan sägs ha ätit elva portioner gröt om dagen när han var som mest aktiv. Viola Adamsson, forskare vid Uppsala Universitet och tidigare nutritionsansvarig på Lantmännen Cerealia, jobbade tidigare med Gunde och det svenska skidlandslaget. Gröten var en viktig del av kosthållningen för att skidåkarna skulle orka prestera på topp, tävling efter tävling.
 

Innovation 

Havreforskning

Ett forskningscentrum vid Lunds Universitet har tilldelats 100 miljoner för att utveckla framtidens havre - ett samarbetsprojekt som Lantmännen deltar i. Med högre proteinhalt, motståndskraft mot svampangrepp eller högre halter nyttigt betaglukan, som sänker kolesterolnivåerna i blodet, ska havren bli en svensk exportsuccé!
 

100 procent glutenfria havregryn

Havre är naturligt glutenfritt, men riskerar att sammanblandas med annan spannmål vid skörden. Därför har Lantmännen under varumärket AXA tagit fram en glutenfrimärkning för sina havregryn, som garanterar att spannmålen särhållits – från utsäde och skörd till hyllan i matbutiken.
 

Möbler av havreskal

Lantmännen söker ständigt nya utvecklingsområden inom spannmålsvärdekedjan och är en av parterna i ett nystartat projekt finansierat av Vinnova. Syftet är att skapa en helt ny typ av möbler och inredning, baserade på sidoprodukter från tillverkning av havregryn.

Visste du att..?

Gluten är ett protein som finns i vete (även durumvete), korn, råg, spelt (dinkel), kamut samt korsningar av dessa spannmål. Bröd, mjöl, flingor, pasta och bakverk är exempel på livsmedel som alla innehåller gluten. Havre däremot är det enda spannmål som är naturligt glutenfritt och därför ett fint alternativ på frukostbordet för glutenallergiker. Läs alltid ingrediensförteckningen för att vara säker på att livsmedelsprodukten inte innehåller gluten.

Källa: Livsmedelsverket

Produkter med havre 

Steel cut oats

AXA:s Steel Cut Oats erbjuder klippta havrekärnor vilket ger ett annat tuggmotstånd och en grövre och fylligare havregröt. Den kokas med fördel i mjölk för att få en krämig konsistens.

Mer om AXA:s Steel Cut Oats

FINN CRISP fullkornshavreknäcke

FINN CRISP Havre är ett grövre knäckebröd med mild och fyllig havresmak och en lite tunnare, krispig profil. Bakat med fullkornsrågmjöl av havre och råg och toppat med havreflingor.

Mer om FINN CRISP Havreknäcke

Osockrad havre- och mandelmjölk

GoGreens osockrade havre- och mandeldryck är baserad på ancient grains – oförädlade gryn som ätits i tusentals år. Kombinationen av mandel och havre ger en nötig smak med en fyllig karaktär från havren. 

Läs mer om GoGreens havre- och mandeldryck

Recept med havre