Fibrer och fiberrik mat

Det finns olika typer av fibrer. Det som gäller för alla sorters fibrer är att de skapar mättnadskänsla, inte tas upp som energi och är bra för magen på olika sätt. I och med att de inte tas upp som energi bidrar de till att blodsockret hålls stabilt. Därför är det bra att äta mycket fibrer, speciellt om du har diabetes.

Fiberinnehållet är lätt att leta efter i en innehållsförteckning. Högt fiberinnehåll i mjukt bröd är t ex 5 gram fiber/100 gram och bröd. Frukostflingor med 6 gram fibrer/100 gram räknas som produkter med högt fiberinnehåll.

Om du väljer en produkt med mycket fibrer så får du automatiskt en produkt med mindre ”snabba” kolhydrater. Äter du mycket fibrer har du ju också automatiskt mindre plats i magen för annat!

Knäckebröd av råg och fullkornspasta är exempel på mat som innehåller mycket fibrer.

Det finns olika typer fibrer – lösliga och olösliga. Betaglukaner är ett exempel på en löslig kostfiber. De finns i hög koncentration i havre och korn och hälsoegenskaperna är många.

Lovisa tipsar!

Öka fiberintaget genom att leta efter fullkornsprodukter och produkter med hög fiberhalt, och ät mer frukt och grönt. Det kan vara bra att öka lite i taget om man är ovan vid denna typ av kost, så att tarmarna vänjer sig. Tänk på att dricka mycket vatten också då fibrer suger upp mycket vätska! En positiv hälsoeffekt från fibrer är att man ökar tarmaktiviteten vilket i sin tur är bra för magens funktion.

Produkter med hög fiberhalt