Tarmhälsa

En stor del av immunförsvaret sitter i tarmen och 100 000 miljarder bakterier finns här. Hur din tarm mår kan påverka din hälsa. Kostfiber eller fiber är viktiga för att tarmarna ska fungera normalt. För den som har problem med trög mage är det viktigt att äta mycket fibrer och att dricka tillräckligt med vatten.

Forskning visar att kolhydratrika livsmedel med kostfiber ökar mängden bakterier men också variationen av bakterier vilket är gynnsamt för vår tarmhälsa och -funktion. Råg, korn, vete och havrefiber är bra för magen för att de ökar tarmflödet vilket i sin tur är positivt för tarmhälsan.

Lovisa tipsar!

Se till att få i dig mellan 25 och 35 gram kostfiber om dagen samt drick ordentligt med vatten. Om man vill att tarmen ska kunna arbeta bra så måsta man mata den!

Lär känna din tarm! Det är viktigt innan du börjar lägga om din kost. Och kom ihåg att det är olika från person till person hur lång tid det tar för maten att ta sig genom systemet.

Gå på toa regelbundet!

Eftersom tarmen innehåller en otroligt stor mängd bakterier så är de sannolikt med i många biologiska processer i kroppen. Till exempel finns mycket som tyder på att de molekyler som bakterierna skapar efter att de har ätit kostfibrer är gynnsamma för våra celler. När de bakterier som gynnar tarmens sammansättning får växa till sig så minskar utrymmet i tarmen för de bakterier som kan ha sämre effekter på tarmens välmående. Därför är det viktigt att man matar sin tarm med bra mat!

Mer om våra fyra sädesslag

Vete och vetekornet känns igen på dess ljusbruna färg och knubbiga form utan strån

Vete

Frukostmackan, pastarätten eller fikabullen. Det är vete i många av de livsmedelsprodukter som vi svenskar äter nästan varje dag. Vete är det sädesslag vi odlar mest i världen, även i Sverige. 

Havre har ett karaktäristiskt utseende och är lätt att känna igen då det blommar i en vippa med småax

Havre

Havre har ett karaktäristiskt utseende och är det spannmål som är lättast att känna igen eftersom den inte har ett samlat ax, utan blommar i en vippa med småax.

Råg och rågkornet kan ha flera olika nyanser och färger.

Råg

Rågkornet kan ha flera olika nyanser och färger där de vanligaste färgerna är blågröna och rödgula nyanser. Råg växer snabbt och har traditionellt främst använts för bakning av knäckebröd och bröd...

Korn har långa vassa borst och innanför dessa sitter de gula kornen. Kornen används för att göra bland annat mjöl och gryn.

Korn

Korn har långa vassa borst och innanför dessa sitter de gula kornen. Kornen används för att göra mjöl och gryn, men återfinns även som ingrediens i många öl- och whiskeysorter. Kolhydraten i det fi...