Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbordet, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat?

Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast om mat, där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!

Food tech

Johan och Sigrid reder ut om framtidens mat är mer än algpudding, konstgjort protein och syntetiskt sötningsmedel. Dessutom intervjuas Sweden Food Techs grundare om teknologin som hjälpmedel för att äta bättre. Lyssna på avsnittet som lär dig allt om food tech!  

Mer om avsnitt 59

En hundring mat

Sigrid och Johan tipsar om hur du tar vara på resterna från helgerna samtidigt som du rensar i lådorna. Av surkål och charkuterier kan du trolla fram en härlig gryta, vitkål och blomkål är perfekta på grillen och om du har bönor kvar i skafferiet är det perfekt att göra en varm salsa. Billigt och gott i veckans avsnitt!

Mer om avsnitt 58

Nyår

Sigrid och Johan berättar hur du får nyårsfesten att rulla! Planering och prepp är a och o. För att få den rätta stämningen är det viktigt att gästerna direkt får något gott att tugga på, en spellista alla känner igen sig i och att klädkoden varit tydlig. Och den fina champagnen ska drickas innan tolvslaget, inte efter.  

Mer om avsnitt 57

Jul

Nu är det jul igen! Missa inte Johan ”Matgeeks” skönsång, Sigrids information om tomtens renar och tips på det bästa julgodiset. Och vill du ha inspiration till julbordet kan du alltid göra egen marmelad, hemgjord kola eller curd - med kanel eller nejlikor blir det garanterat succé.

Mer om avsnitt 56

Slow food

Begreppet "slow food” uppstod som motpol till ”fast food” på 90-talet. Men i takt med att fast food fått ett bättre rykte har definitionen av slow food förändrats. Att tid, närvaro och lokala råvaror ingår vet vi, men vad mer? Siri och Johan reder ut begreppen.

Mer om avsnitt 55

Ost

Svenska hårdostens segertåg över världen, när sker det? Matsamtalet denna vecka lär dig allt om ost. Krämig, getost eller kitost, det finns en ost för alla smaker. Dessutom får du träffa en äkta ostmästare - missa inte det!

Mer om avsnitt 54

Functional food

Vad är grejen med functional food - varför stoppa i dig mat som håller dig kry om du redan är frisk? Det tar Johan och Sigrid reda på i veckans Matsamtal. Du får även lära dig om Luke Skywalker-bakterier, guldmjölk, vårt immunförsvar, rödbetans hemlighet och en massa annat. 

Mer om avsnitt 53

Äkta svensk mat

Skånsk spättekaka, bruna bönor från Öland och falukorven är alla ursprungsmärkta. Märkningarna garanterar produkternas kvalitet utifrån hantverk och geografi. Här får du tips om var du hittar de bästa svenska gastronomiska pärlorna!  

Mer om avsnitt 52

Smakkompisar

Är verkligen ”färre men värre” godare när man går på krogen? Veckans matsamtal tar dig med på en smakresa och uppmanar till att testa getost och koriander, parmesan och champagne och olivolja på den mörka chokladen. Missa inte veckans avsnitt!

Mer om avsnitt 51

Varma mackor

I veckans avsnitt av Matsamtalet diskuteras varma mackor och mat man kan dricka. Det pratas toasttrend och skillnaden på en hot melt, toast och närproducerad macka. Johan avslöjar också vilket som är hans favoritmacka och vilka du inte får missa när du åker till Italien eller USA.

Mer om avsnitt 50

Potatis

Från mjöligt till fast, vi skalar upp i ett matsamtal om hela Sveriges älskade och smakrika rotfrukt - potatisen. Vilka hälsofördelar finns med potatisen, och är det bättre att äta den kall? Lovisa Martin Marais, nutritionsexpert på Lantmännen hjälper oss reda ut begreppen. Dessutom pratar vi höstdepp och unicorn-food.

Läs mer om avsnitt 49

Hallå Halloween

Femte säsongens första avsnitt inleds med Halloween. Ett rysligt samtal om godis och bus. Vi hetsar äpplen mot pumpa och så blir det pajduell. Begreppen Halloween och Allhelgona reds ut, varför firar vi dessa två högtider? Vi pratar med Kalle Bengtsson, årets konditor som ger oss tips och tricks hur man bakar till Halloween. 

Mer om avsnitt 48