Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbordet, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat?

Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast om mat, där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!


Mytiska matmissar

Matsamtalet denna vecka uppmanar till att våga misslyckas i köket! De absolut godaste smakerna kan uppstå när du tar ut svängarna och tänker utanför receptet. Chips, tjälknöl, ostbågar och tofu är alla resultat av slump och misslyckanden. Var bara noga med att ha gott om tid och ett öppet sinne när inspirationen kommer - och hämtpizza i närheten! 

Mer om avsnitt 71

Fantastiska Fiskar

Matsamtalet agnar krokarna och kastar sig ut i fiskdisken! Inte mycket i matväg slår dagsfärsk fisk med skirat smör, citron och potatis. Men även sidfläsk, rödbetor och tapenade passar utmärkt till. Och vill du imponera extra på dina  matgäster kan du testa att syra, pochera eller drösa fisken. Vill du veta hur? Lyssna på Matsamtalet #70.

Mer om avsnitt 70

Burgare

Vad vore en sommar utan burgare på grillen? Här pratar Sigrid och Johan om maträtten som de flesta av oss älskar. Kött, halloumi, fisk, eller svamp - vad du än väljer mellan bröden är burgaren alltid populär. Med bästa burgarosten, de godaste tillbehören och rätt Maillardeffekt på brödet kan det inte bli annat än en hit. 

Mer om avsnitt 69

Tugga hållbart

Veckans avsnitt gör det lätt(are) att äta rätt(are). Det pratas certifieringar och både nya och gamla odlingsmetoder. Dessutom får du tips från en av Sveriges miljömäktigaste personer, Lantmännens hållbarhetschef Claes Johansson. Häng med! 

Mer om avsnitt 68

Comfy vego

I veckans avsnitt är det vegetarisk mat som diskuteras. Det pratas vego på finkrog, vegetarisk bakfyllemat och lättlagad vego när inspirationen tryter. Dessutom får du tips om var du hittar umami – den kramgoda grundsmaken. Missa inte veckans avsnitt!

Mer om avsnitt 67

Pizza

I veckans avsnitt pratar Siri och Johan pizza från kant till kant, pizzor med spännande topping och hur du piffar till hämtpizzan. Mästerkock-vinnaren Sandra Mastio är gäst och tipsar om ugnen, degen, såsen och toppingen. Åh pizza - missa inte det!

Mer om avsnitt 66

Pulvermat

I veckans avsnitt av Matsamtalet blir det praktiskt och piffigt med mat av pulver. Med lite fantasi går det att spica upp vilken pulvermat som helst, missa inte när Johan och Sigrid provar, pratar och pulveriserar alltifrån potatismos till soppor och såser!

Mer om avsnitt 65

Bacon

Matsamtalet denna vecka fläskar på och pratar bacon. Gästen Johan Jureskog guidar i baconuniversum. Johan och Sigrid ger sina bästa tips om bacon i maten; bacon på chokladtårta, bacon stekt i sirap eller varför inte en smaskig baconmajonnäs? Lyssna och inspireras!

Mer om avsnitt 64

Roadfood

Det är en härlig känsla att vara på väg! Men när hungern slår till är det inte alltid falukorvsmackor, pyttipanna och panerad fisk som lockar. I veckans avsnitt får du höra var du hittar de bästa vägkrogarna och tips på vad som är gott att smaska på i bilen. Missa inte det!

Mer om avsnitt 63

Lunchlådan

Låt lunchlådan bli dagens höjdpunkt! Denna vecka pratar Siri och Johan om lunchlådans vara och icke vara och vad du tjänar på att tänka långsiktigt när du lagar mat. Med enkla medel kan lunchen till och med bli godare än dagen innan. Lyssna och lär i veckans avsnitt!

Mer om avsnitt 62

Träningsmat

I Matsamtalet avsnitt #61 pratar Johan och Sigrid om att äta för att träna – eller är det träna för att äta? Sigrid undrar var all kvarg kommer ifrån och påminner om att vi måste motionera hela kroppen – även tarmen. Tränar du mycket är det viktigt att äta mer och att välja mat med god kvalitet för bästa resultat. Missa inte veckans avsnitt! 

Mer om avsnitt 61

Swedish fika

Hur mycket kan du om den svenska fikan? Matsamtalet lär dig varför sju sorters kakor är ”lagom”, att ett lyckat kafferep bör genomföras enligt bulle-kaka-tårta-struktur och vilken saft du ska välja om du inte är kaffedrickare. Dessutom får du tips om hur du kryddar upp den varma chokladen. 

Mer om avsnitt 60