Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat?

Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!

Extra allt

I sista Matsamtalet för säsongen är alla nödbromsar släppta; här talas om livsnjutningens filosofi med Edward Blom, om excessmat, dyr lyxmat och budgetlyx. Och har du en dålig dag kan det göra underverk att unna sig något riktigt gott - varför inte öppna den fina champagnen du sparat. Välkommen in i samtalet! 

Mer om avsnitt 47

Kemi i köket

Teknik och känsla är oslagbart i köket! Vad vore såväl köttet som kakorna och det nygräddade brödet utan den omtalade Maillardeffekten – då aminosyror och reducering av socker sker? Eller sous vide-metoden som gör att köttet aldrig blir torrt? Lär dig tekniken som tar matlagningen till nästa nivå.

Mer om avsnitt 46

Kryddhyllan

Kryddor är fantastiska! De starka färgerna, dofterna och smaken förflyttar oss till andra sidan jorden på bara några sekunder. I Matsamtalet #45 tipsar Sigrid och Johan om hur färska och torkade örter ska användas och vilka kryddor som ska fräsa länge i olja för bästa smakupplevelse. 

Mer om avsnitt 45

Allt om malt

Betaglukan är livets källa! Det är en typ av fiber som finns i sädesslaget korn och ger lågt GI, är bra för tarmen och sänker både blodsocker och kolesterol. Ytterligare hälsoeffekter får du om du gör det till malt och använder i mat. Må bättre med korn alltså! Matsamtalet lär dig allt.  

Mer om avsnitt 44

Eld

Det finns inga genvägar till den perfekta grillytan. För även om du väljer att grilla low and slow eller snabbt och svinvarmt är det viktigaste av allt att ha tålamod. Bark, rub, glaze eller marinad? Allt du behöver för att lyckas vid grillen i sommar får du veta i veckans avsnitt av Matsamtalet.

Mer om avsnitt 43

Mat för barn

En måltid med familjen kan vara alldeles, alldeles underbar – eller fylld av kaos och bråk. I veckans Matsamtal får du tips om hur du gör familjemiddagen helig och hur fredagsmyset kan bli en nyttig och picknickartad buffé – om barnen själva får välja. 

Mer om avsnitt 42

TV-mat

Nu har du chansen att lära dig laga maten från din favoritserie. Kanske har du inspirerats av sydstatsmaten i True Blood eller det italienska köket från Sopranos? I veckans avsnitt tar Sigrid och Johan dig ett steg närmare dina favoritkaraktärer genom att diskutera maten de äter.

Mer om avsnitt 41

Kladdkaka

Kladdkaka med vispgrädde är en klassiker men har du någonsin testat den med syltade apelsinskal, bacon eller havssalt? I veckans avsnitt får du inspiration och idéer på hur du spicar upp den traditionella kakan.

Mer om avsnitt 40

Raw

Att raw food är råvaror som inte hettas upp till mer än 42 grader visste du kanske men även laxsashimi med citronmajonnäs eller råbiff med rå äggula är raw food. Och hemligheten ligger i kryddorna – vilka de är får du veta i veckans avsnitt av Matsamtalet.  

Mer om avsnitt 39

Pasta

I veckans avsnitt får du veta hur du uppdaterar vardagspastan, vilken pasta som har lågt GI och hur rikligt saltat pastavatten kan vara avgörande för smaken. Dessutom får du tips om vad du absolut inte bör göra när du äter pasta i Italien. 

Mer om avsnitt 38

Veganmat som inte smakar skit

Glöm kål, morötter och matvete – veganmat är så mycket mer! Veckans podd är späckad med tips på hur du gör veganrätterna spännande. Programmet gästas också av vegogurun Maximilian Lundin. 

Mer om avsnitt 37

Pannkakor

De flesta av oss gillar pannkakor. Vissa vill ha dem frasiga och välbrynta, andra föredrar dem bleka och lite sladdriga. Att bryningen är viktig är en självklarhet men är verkligen pannkakan världens äldsta maträtt? 

Mer om avsnitt 36

Sinnenas mat

“Ät inte med ögonen”. “Ät inte med fingrarna”. Glöm förmaningar! I det här avsnittet pratar Johan "Matgeek" Hedberg och Sigrid Bárány om mat för alla sinnen. Hur påverkar lukt, doft, smak och känsel vår uppfattning om maten?

Mer om avsnitt 35

Cravings

Matsamtalet släpper efter för det mystiska suget. Sött, surt, salt eller starkt. Varför blir vi sugna på olika saker? De flesta känner igen sig i sug efter pizza dagen efter, att gå loss i lösgodishyllan, mammas kalops eller Center-suget när man tankar bilen.

Mer om avsnitt 34

Råg i ryggen

Lyssna när Johan "Matgeek" Hedberg och Sigrid Bárány nördar ner sig i myllan och pratar karelska piroger och rågad lyxtopping i ett helt avsnitt om råg. Johan gjorde tidigare kruskakliet sexigt - nu är det dags för rågen!

Mer om avsnitt 33

Mensmat

“Kroppen är fantastisk och behöver fantastisk mat” konstaterar Johan Hedberg och Sigrid Bárány i Matsamtalets avsnitt om mat att äta före, under och efter mensen.

Mer om avsnitt 32

Skålmat

“Du tänker verkligen utanför skålen” - i det här avsnittet mer än någonsin i Matsamtalet med Johan Matgeek Hedberg och Sigrid Barany som pratar om bra käk i en skål. Så mycket mer än soppa och grytor.

Mer om avsnitt 31

Allt mjöligt

“Det florstunna vetemjölet som likt pudersnö som faller ner på en alptopp, gnistrar och glimmar vitt…” Lyssna på Matsamtalet när Johan “Matgeek” Hedberg och mästerkockvinnaren Sigrid Bárány pratar om sin kärlek till mjöl.

Mer om avsnitt 30

Förkylningsmat

Det är synd om människan. Speciellt när den är förkyld. I Matsamtalet pratar Johan Matgeek Hedberg och mästerkockvinnaren Sigrid Barany om mat vi vill ha när vi snörvlar, nyser och hostar. Mat vi vill ha när vi är förkylda, kanske inte botar men i alla fall lindrar symtomen.

Mer om avsnitt 29

Fett rätt med fett

“Ett köksliv utan fett är inte värt att leva”, konstaterar Johan Hedberg och Sigrid Barany i Matsamtalet som den här gången handlar om fett. Allt från smör och ister till oljor.

Mer om avsnitt 28

Viltmat

Följ med på en "walk on the wild side" i veckans Matsamtalet. Inbitna jägaren Johan Matgeek Hedberg gör en minnesresa till när han fällde sin första älg. jakt. Mästerkockan Sigrid Bárány tipsar om smaksättning på vilt...

Mer om avsnitt 27

Naturens skördefest

Tillbaka till naturen i veckans Matsamtalet med Johan Matgeek Hedberg och mästerkockan Sigrid Barany. Hösten bjuder på ett knytkalas och skördefest i naturen. Men vad ska vi leta efter?

Mer om avsnitt 26

Bullfest

Dags att bulla upp i Matsamtalet och prata ut om vår älskade fikakompis kanelbullen. Vad är till exempel godast, kanel eller kardemumma?

Mer om avsnitt 25

Matmyter

Live från Matologi i Stockholm pratar Sigrid Barany och Johan Hedberg om fem av våra vanligaste myter om mat inför publik. Sigrid puffar upp och Johan petar hål, vad är sant och vad är inte lika sant av vad vi tror på om mat?

Mer om avsnitt 24

Måltiden som gemenskap

Konceptet “Måltiden” är ämnet för dagen i Matsamtalet, Sigrid Bárány tar fram sin lilla röda regelbok om måltider och tillsammans med Johan "Matgeek" Hedberg ska de få alla att bli lika engagerade i själva måltiden som med maten.

Mer om avsnitt 23

Omöjlig odling

Johan "Matgeek" Hedberg och Sigrid Bárány pratar om omöjlig odling, eller snudd på omöjlig. Från vad vi kan odla hemma i köksfönstret till vad som växer 540 meter ner i Kiruna-gruvan. Vi testar honung med spännande smaker...

Mer om avsnitt 22

Domedagsmat

Preppers kallas de som tar allvarligt på att förbereda sig inför domedagen, hur man förbereder maten i det utsatta läget är ämnet i Matsamtalet denna gång. Matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Barany pratar...

Mer om avsnitt 21

Paj till folket

Förrätt Varmrätt Efterrätt - Paj är alltid rätt! Lyssna på avsnittet om pajer på egen risk. Johan Hedberg dreglar (så det hörs) när Sigrid Barany visar sina franska pajer. När mästerkonditorn Daniel Lindeberg tipsar om bärpajer håller båda på att svimma. ...

Mer om avsnitt 20

Mat som medicin

I Matsamtalet pratar vi om matens roll i olika sammanhang. I det här avsnittet pratar vi speciellt om mat som har en läkande effekt, mat som medicin. Matprofilerna Sigrid Barany och Johan Hedberg dödar klassiska myter...

Mer om avsnitt 19

Annat från havet

Borde vi äta mer från havet än bara fisk och skaldjur? Det tar Sigrid Barany och Johan Hedberg upp i det här avsnittet. De testar att äta alger, sjögräschips och tar ett snack med Fredrika som odlar alger i gamla växthus...

Mer om avsnitt 18

Fester med rester

Rester kan bli festlig mat. Matprofilerna Sigrid Barany och Johan "Matgeek" Hedberg tipsar i Matsamtalets sjuttonde avsnitt om vad du kan göra med några av de vanligaste resterna vi får över i köket...

Mer om avsnitt 17

Ät som en fågel

"När var senaste gången du la dina nötter i blöt?” - Just nu är det trendigt med frön, gryn och nötter. En del vinner på att groddas eller blötas - tips och tricks kring trendmaten får du av Sigrid Barany och Johan Hedberg...

Mer om avsnitt 16

Mammamat

Matgeeken Johan Hedberg och mästerkocksvinnaren Sigrid Báràny pratar i Matsamtalet om mammamat. Mat är centralt för alla som väntar barn eller för småbarnsföräldrar. Vi pratar om småtokiga cravings, om, och hur, man kan äta upp...

Mer om avsnitt 15

Framtidens mat

I Matsamtalet #14 pratar vi om outnyttjade resurser som kan bli mat i framtiden. Finns det något vi skulle kunna äta mer av? Kanske till och med varandra? Sigrid Barany går så långt att; “om jag blev erbjuden att äta moderkaka...

Mer om avsnitt 14

Ägg!

Kan du laga en omelett? Då kan du laga mat. I alla fall enligt Sigrid Baranys mamma. Vill du dessutom veta hur du kokar det perfekta ägget, höra Matsamtalets husbonde Thomas Orrenius berätta om sina hönor som är lite dagen efter...

Mer om avsnitt 13

Coolhydrater

I det här avsnittet pratar vi om coola kolhydrater. Hur gör du kruskakli sexigt och vad är egentligen bra och dåliga kolhydrater? Det samtalar programledarna och matprofilerna Sigrid Barany och Johan Hedberg om...

Mer om avsnitt 12

Julspecial

Julens överflöd av mat är härligt, men julmaten kan också snabbt skapa ett överfyllt kylskåp. För att bli kvitt julmatsångest och minska matsvinnet kan du laga till rester i oväntade kombinationer och skapa helt nya smaker...

Mer om avsnitt 11

Daniel Paris

Daniel Paris blev känd när han 2010 vann den första säsongen av tv-programmet Ung och bortskämd på SVT. I de programmet var mat ofta i fokus eftersom de flesta medverkande inte kunde laga själva. Daniel har sedan dess...

Mer om avsnitt 10

Anitha Schulman

Anitha Schulman är bloggare, podcastare, författare och designer. Och inte minst gäst i det nionde avsnittet av Matsamtalet! Hon är också entreprenör som startat sitt eget varumärke...

Mer om avsnitt 9

Alf Tumble

Alf Tumble är frilansande skribent och ständigt aktuell med nya texter om vin, öl och sprit. Tidigare har han släppt boken Drick! som är en praktisk handbok, skriven och tillägnad alla som vill dricka lite bättre...

Mer om avsnitt 8

Frida Nordstrand

Frida Nordstrand, en av Sveriges populäraste sportjournalister och kanske den mest språkbegåvade, har en njutningsfull inställning till mat. Frida tränar en hel del och tycker därför att hon kan unna sig att äta det hon vill...

Mer om avsnitt 7

Richard Tellström

Måltidsforskaren Richard Tellström känner du igen från bland annat Historieätarna och Julkalendern 2015. I det sjätte avsnittet av Matsamtalet pratar han med matinspiratören Sigrid Bárány och matbloggaren Johan Hedberg om mat och kultur...

Mer om avsnitt 6

Malin Gramer

Skådespelaren och programledaren Malin Gramer är peppad på att prata om mat och gillar att äta mat – men inte att laga den. Det måste givetvis de passionerade matnördarna Johan Hedberg och Sigrid Bárány gräva mer i...

Mer om avsnitt 5

Nisse Edwall

En programledarkollega gästar programledarna Johan Hedberg och Sigrid Bárány, nämligen den skäggprydde gentlemannen Nisse Edwall. Han avslöjar bland annat vad han alltid har i kylen...

Mer om avsnitt 4

HanaPee

Bloggaren, poddaren och programledaren HanaPee gästar och pratar med matinspiratören Sigrid Bárány och matbloggaren Johan Hedberg om sitt förhållande till mat. Vad är hennes relation till matlagning egentligen? 

Mer om avsnitt 3

Kattis Ahlström

Kattis Ahlström har gjort det mesta inom media och vi känner bl.a. igen henne som programledare i en rad olika sammanhang. Men hur är hennes relation till mat och vad tycker hon om att äta och laga?

Mer om avsnitt 2

Micael Bindefeld

Micael Bindefeld är mest känd som festfixare och PR-man, men i avsnittet visar det sig också att han har ett speciellt förhållande till jord och inte minst odling. Micael avslöjar även sitt recept på nyårskalkon...

Mer om avsnitt 1