Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbordet, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat?

Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast om mat, där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!

Smakkompisar

Är verkligen ”färre men värre” godare när man går på krogen? Veckans matsamtal tar dig med på en smakresa och uppmanar till att testa getost och koriander, parmesan och champagne och olivolja på den mörka chokladen. Missa inte veckans avsnitt!

Mer om avsnitt 51

Varma mackor

I veckans avsnitt av Matsamtalet diskuteras varma mackor och mat man kan dricka. Det pratas toasttrend och skillnaden på en hot melt, toast och närproducerad macka. Johan avslöjar också vilket som är hans favoritmacka och vilka du inte får missa när du åker till Italien eller USA.

Mer om avsnitt 50

Potatis

Från mjöligt till fast, vi skalar upp i ett matsamtal om hela Sveriges älskade och smakrika rotfrukt - potatisen. Vilka hälsofördelar finns med potatisen, och är det bättre att äta den kall? Lovisa Martin Marais, nutritionsexpert på Lantmännen hjälper oss reda ut begreppen. Dessutom pratar vi höstdepp och unicorn-food.

Läs mer om avsnitt 49

Hallå Halloween

Femte säsongens första avsnitt inleds med Halloween. Ett rysligt samtal om godis och bus. Vi hetsar äpplen mot pumpa och så blir det pajduell. Begreppen Halloween och Allhelgona reds ut, varför firar vi dessa två högtider? Vi pratar med Kalle Bengtsson, årets konditor som ger oss tips och tricks hur man bakar till Halloween. 

Mer om avsnitt 48

Extra allt

I sista Matsamtalet för säsongen är alla nödbromsar släppta; här talas om livsnjutningens filosofi med Edward Blom, om excessmat, dyr lyxmat och budgetlyx. Och har du en dålig dag kan det göra underverk att unna sig något riktigt gott - varför inte öppna den fina champagnen du sparat. Välkommen in i samtalet! 

Mer om avsnitt 47

Kemi i köket

Teknik och känsla är oslagbart i köket! Vad vore såväl köttet som kakorna och det nygräddade brödet utan den omtalade Maillardeffekten – då aminosyror och reducering av socker sker? Eller sous vide-metoden som gör att köttet aldrig blir torrt? Lär dig tekniken som tar matlagningen till nästa nivå.

Mer om avsnitt 46

Kryddhyllan

Kryddor är fantastiska! De starka färgerna, dofterna och smaken förflyttar oss till andra sidan jorden på bara några sekunder. I Matsamtalet #45 tipsar Sigrid och Johan om hur färska och torkade örter ska användas och vilka kryddor som ska fräsa länge i olja för bästa smakupplevelse. 

Mer om avsnitt 45

Allt om malt

Betaglukan är livets källa! Det är en typ av fiber som finns i sädesslaget korn och ger lågt GI, är bra för tarmen och sänker både blodsocker och kolesterol. Ytterligare hälsoeffekter får du om du gör det till malt och använder i mat. Må bättre med korn alltså! Matsamtalet lär dig allt.  

Mer om avsnitt 44

Eld

Det finns inga genvägar till den perfekta grillytan. För även om du väljer att grilla low and slow eller snabbt och svinvarmt är det viktigaste av allt att ha tålamod. Bark, rub, glaze eller marinad? Allt du behöver för att lyckas vid grillen i sommar får du veta i veckans avsnitt av Matsamtalet.

Mer om avsnitt 43

Mat för barn

En måltid med familjen kan vara alldeles, alldeles underbar – eller fylld av kaos och bråk. I veckans Matsamtal får du tips om hur du gör familjemiddagen helig och hur fredagsmyset kan bli en nyttig och picknickartad buffé – om barnen själva får välja. 

Mer om avsnitt 42

TV-mat

Nu har du chansen att lära dig laga maten från din favoritserie. Kanske har du inspirerats av sydstatsmaten i True Blood eller det italienska köket från Sopranos? I veckans avsnitt tar Sigrid och Johan dig ett steg närmare dina favoritkaraktärer genom att diskutera maten de äter.

Mer om avsnitt 41

Kladdkaka

Kladdkaka med vispgrädde är en klassiker men har du någonsin testat den med syltade apelsinskal, bacon eller havssalt? I veckans avsnitt får du inspiration och idéer på hur du spicar upp den traditionella kakan.

Mer om avsnitt 40