Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbordet, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat?

Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast om mat, där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang.

Välkommen in i samtalet!


Lyssna på senaste avsnittet - Pizza

I veckans avsnitt pratar Siri och Johan pizza från kant till kant, pizzor med spännande topping och hur du piffar till hämtpizzan. Mästerkock-vinnaren Sandra Mastio är gäst och tipsar om ugnen, degen, såsen och toppingen. Åh pizza - missa inte det!


Pulvermat

I veckans avsnitt av Matsamtalet blir det praktiskt och piffigt med mat av pulver. Med lite fantasi går det att spica upp vilken pulvermat som helst, missa inte när Johan och Sigrid provar, pratar och pulveriserar alltifrån potatismos till soppor och såser!

Mer om avsnitt 65

Bacon

Matsamtalet denna vecka fläskar på och pratar bacon. Gästen Johan Jureskog guidar i baconuniversum. Johan och Sigrid ger sina bästa tips om bacon i maten; bacon på chokladtårta, bacon stekt i sirap eller varför inte en smaskig baconmajonnäs? Lyssna och inspireras!

Mer om avsnitt 64

Roadfood

Det är en härlig känsla att vara på väg! Men när hungern slår till är det inte alltid falukorvsmackor, pyttipanna och panerad fisk som lockar. I veckans avsnitt får du höra var du hittar de bästa vägkrogarna och tips på vad som är gott att smaska på i bilen. Missa inte det!

Mer om avsnitt 63

Lunchlådan

Låt lunchlådan bli dagens höjdpunkt! Denna vecka pratar Siri och Johan om lunchlådans vara och icke vara och vad du tjänar på att tänka långsiktigt när du lagar mat. Med enkla medel kan lunchen till och med bli godare än dagen innan. Lyssna och lär i veckans avsnitt!

Mer om avsnitt 62

Träningsmat

I Matsamtalet avsnitt #61 pratar Johan och Sigrid om att äta för att träna – eller är det träna för att äta? Sigrid undrar var all kvarg kommer ifrån och påminner om att vi måste motionera hela kroppen – även tarmen. Tränar du mycket är det viktigt att äta mer och att välja mat med god kvalitet för bästa resultat. Missa inte veckans avsnitt! 

Mer om avsnitt 61

Swedish fika

Hur mycket kan du om den svenska fikan? Matsamtalet lär dig varför sju sorters kakor är ”lagom”, att ett lyckat kafferep bör genomföras enligt bulle-kaka-tårta-struktur och vilken saft du ska välja om du inte är kaffedrickare. Dessutom får du tips om hur du kryddar upp den varma chokladen. 

Mer om avsnitt 60

Food tech

Johan och Sigrid reder ut om framtidens mat är mer än algpudding, konstgjort protein och syntetiskt sötningsmedel. Dessutom intervjuas Sweden Food Techs grundare om teknologin som hjälpmedel för att äta bättre. Lyssna på avsnittet som lär dig allt om food tech!  

Mer om avsnitt 59

En hundring mat

Sigrid och Johan tipsar om hur du tar vara på resterna från helgerna samtidigt som du rensar i lådorna. Av surkål och charkuterier kan du trolla fram en härlig gryta, vitkål och blomkål är perfekta på grillen och om du har bönor kvar i skafferiet är det perfekt att göra en varm salsa. Billigt och gott i veckans avsnitt!

Mer om avsnitt 58

Nyår

Sigrid och Johan berättar hur du får nyårsfesten att rulla! Planering och prepp är a och o. För att få den rätta stämningen är det viktigt att gästerna direkt får något gott att tugga på, en spellista alla känner igen sig i och att klädkoden varit tydlig. Och den fina champagnen ska drickas innan tolvslaget, inte efter.  

Mer om avsnitt 57

Jul

Nu är det jul igen! Missa inte Johan ”Matgeeks” skönsång, Sigrids information om tomtens renar och tips på det bästa julgodiset. Och vill du ha inspiration till julbordet kan du alltid göra egen marmelad, hemgjord kola eller curd - med kanel eller nejlikor blir det garanterat succé.

Mer om avsnitt 56

Slow food

Begreppet "slow food” uppstod som motpol till ”fast food” på 90-talet. Men i takt med att fast food fått ett bättre rykte har definitionen av slow food förändrats. Att tid, närvaro och lokala råvaror ingår vet vi, men vad mer? Siri och Johan reder ut begreppen.

Mer om avsnitt 55

Ost

Svenska hårdostens segertåg över världen, när sker det? Matsamtalet denna vecka lär dig allt om ost. Krämig, getost eller kitost, det finns en ost för alla smaker. Dessutom får du träffa en äkta ostmästare - missa inte det!

Mer om avsnitt 54