Avsnitt 18 - Annat från havet

Borde vi äta mer från havet än bara fisk och skaldjur? Det tar Sigrid Barany och Johan Hedberg upp i det här avsnittet. De testar att äta alger, sjögräschips och tar ett snack med Fredrika som odlar alger i gamla växthus. Matsamtalets bonde Thomas bor precis bredvid Vättern, hur påverkar det hans lantbruk? Lyssna på säsongens blötaste avsnitt.

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

Algsallad

Det går att köpa torra alger, tex Kombu, Agar Agar, Gigartina och Wakame, i påse. Tillsätt lite vatten och "poff" så har du en algsallad. Toppa med lite sesamolja, soja och limejuice!

Johans hemmagjorda räkchips

Ta 5 hg skalade räkor och 5 hg tapiokamjöl och mixa dem tillsammans. Rulla ut blandningen och ångkoka den, skiva och låt chipsen torka. Fritera de torkade chipsen i olja och efter bara några sekunder expanderar dem till stora fluffiga kex. 

Tips för att imponera på middagen

  • Kaveldunsskott - Dra upp kaveldun, skölj av och ta skotten på roten. Kan ätas färskt eller kokas. Smakar ungefär som bambuskott. 
  • Blåskalsbuljong
  • Torkad spirulina
  • Koka havssnigel med chili
  • Ljumma kräftor

Svensk tång- och algsushi

Sigrids sushi gjord på mathavre som piffas med lite svenska smaker som åttika och sirap. Blanda sedan med philadelphiaost, pepparot och Wakame-alger. Rulla med Noriark och toppa med tångkaviar. Voila! En vegetarisk sushi.

Blåmusslor

Blåmusslor har fantastiska egenskaper och renar havet. Dessutom är det inte dyrt att köpa blåmusslor. Om du vill få fram en riktig "umami" in din matlagning är ett bra tips från Johan och Sigrid att använda musselbuljong. 

Det finns lite att tänka på när det gäller att plocka egna musslor, bland annat algblomning och de gifter som de medför risk för förlamning. På livsmedelsverket finns en viktig sida med information om öppna och stängda områden för det kommersiella musselfisket som uppdateras varje vecka. Vill man plocka musslor själv, bör man utgå från den här informationen. 

Livsmedelsverkets öppna/stängda områden för musslor