Allt mjöligt

“Det florstunna vetemjölet som likt pudersnö som faller ner på en alptopp, gnistrar och glimmar vitt…” Lyssna på Matsamtalet när Johan “Matgeek” Hedberg och mästerkockvinnaren Sigrid Barany pratar om sin kärlek till mjöl. Gästar programmet gör mjölnaren Laban om vad som händer i väderkvarnen och experten Erling Koch om mjölets okända egenskaper.

Vi på Lantmännen vill att fler ska prata mer om maten vi äter! Vi måste alla äta så låt oss tala om det med varandra. Vid köksbord, i butiken och på jobbet – hela vägen från jord till bord. Finns det egentligen ett viktigare samtalsämne än mat? Därför har vi startat Matsamtalet, en podcast där matprofilerna Johan Hedberg och Sigrid Bárány pratar fritt om mat ur ett mycket brett perspektiv. Det kan handla om råvaror, barnmat, saker vi inte trodde gick att äta, lärkrutor, matproduktion, matlagningstips och en hel massa annat – diskussioner om mat som vi hoppas ska sprida matlust och engagemang. Välkommen in i samtalet!

Recept och tips från avsnittet

Bovetemjöl

Bovetemjöl är gjort på fröet från bovete, som inte är ett sädesslag utan tillhör örtsläktet. Mjölet är naturligt glutenfritt och är perfekt för att använda för bakning av glutenfria bröd, men går även bra att använda till bullar, matpajer med mera. Franska galetter och ryska blinier är två klassiker som görs på bovete.

Kungsörnen Bovetemjöl

Toppredning - du har en het vätska du vill reda snabbt. Rör ut ett mjöl t.ex. potatismjöl, maizena, vetemjöl, idealmjöl i lite vatten. Häll sedan i den kokande vätskan. Viktigt att blanda i vatten separat för att undvika klumpar.

Botten redning - Fräser smör eller olja med mjöl för brynt och rostad karaktär och sedan häller på vätskan efteråt. 

Beurre manié - Gegga ihop lika delar mjöl och smör till en liten cylinder/boll och lägger ned i en varm vätska.

Barkbröd

Socca - provencalsk kikärtspannkaka

Vispa ihop kikärstmjöl, vatten, olivolja och salt. Smaksätt med lite spiskummin, paprika eller pimenton de la vera.
Hårdstek i pannkakslagg och servera som snacks med oliver eller ratatouillie.

Lärkrutor för biologisk mångfald

Utöver sänkt klimatpåverkan med 20 % bidrar Lantmännens nya odlingsmetod till biologisk mångfald. Ett konkret exempel på det är att så kallade lärkrutor, som är osådda ytor på åkern där den hotade sånglärkan kan landa och hitta mat.

Lantmännens hållbara odlingsmetod

Matsamtalet extended