Lär dig koka pasta

Alla kan väl koka pasta....eller? Det är inte svårt, men det finns några enkla knep du kan ta till för att få pastan extra god.

Pastavatten 

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten. En stor kastrull minskar risken för överkokning - fyll den till 3/4 med vatten.

Vatten: 7,5 dl per 100 g pasta 
Salt: 1 tsk per 1 1/2 l vatten.

Kokning 

Tillsätt pastan i det kokande vattnet och rör om och låt pastan koka utan lock. Torr pasta ska koka livligt! Färskpasta ska koka på svag värme och sjuda. Detta är speciellt viktigt för fylld färskpasta. Vid stormkokning öppnar den sig gärna, den goda smaken läcker ut i kokvattnet och hälls av.

Rör om några gånger 

Pastan ska cirkulera - jämn kokning minskar risken för hopklistring. Använd en träsked eller sked i hårdplast till kort pasta t ex makaroner och en spaghettiklo eller salladsgaffel till lång pasta t ex spaghetti.

Prova 

Prova dig fram ta upp lite pasta mot slutet av kokningen och smaka! Dela på pastan och titta på snitttytan, när det vita partiet i snittytan precis försvunnit - då är pastan färdigkokt. Koka inte för länge då mister pastan sin spänst och goda smak.

Häll av vattnet

Häll pastan i ett durkslag - skaka över vasken så försvinner vattnet från pastans hålrum.

Servera pastan nykokt! 

Servera genast - visste du att pastan fortsätter att mjukna efter kokvattnet hällts av? Skulle pastan bli stående trots allt - häll över lite hett vatten så blir den åter lätt att servera. Ska du använda pastan i sallad - kyl snabbt ner under rinnande kallt vatten och låt rinna av.

Avsluta med ett varv på kvarnen. Smaka av med kryddor. Svep gärna över med lite grövre salt, t ex havssalt, och nymald peppar från kvarnen - sedan är det bara att äta och njuta. Smaklig måltid!

Pasta av närodlad durumvete

Lantmännen och Kungsörnen har tagit fram en pasta tillverkad av närodlat durumvete. Traditionellt odlas durumvetet kring Medelhavet, men efter 16 års intensiv forskning och omfattande testförsök har gotländska bönder lyckats odla det på Gotland! Idag finns tre sorters durumpasta att välja på i din butik. Med forskning och innovation kan Lantmännen fortsätta hitta nya grödor som passar det svenska klimatet och som ger smakrika och unika produkter, precis som den här.

Mer om Gotlandspastan

Pastarecept