Ett vänligare vete

Sedan hösten 2015 är allt vetemjöl från Kungsörnen ett Vänligare vete, framtaget med Lantmännens odlingskoncept Klimat & Natur. Ett odlingskoncept som minskar vetets påverkan på klimatet med upp till 20 procent. 

Läs mer om vårt vänliga vete

Gotländsk durumvete & durumpasta

Efter omfattande forskning och testförsök under 16 år har gotländska bönder äntligen lyckats odla durumvete på Gotland! Lantmännen och Kungsörnen har tagit fram en pasta tillverkad av det närodlade durumvetet.

Läs mer om vårt gotländska durumvete

Broccoligroddar sänker blodsockernivåerna

Vår forskning på ett broccolikoncentrat har visat att det finns egenskaper i grödan som sänker blodsockernivåerna hos diabetiker.

Läs mer om forskningsprojektet

Go'a quinoa

Under det senaste året har svenska lantbrukare haft stora framgångar med sina quinoaodlingar, och odlingsarealerna för quinoa fortsätter att öka runtom i landet. Tidigare har grödan inte odlats i Sverige, men när efterfrågan på quinoa fortsatte att öka började man göra testförsök även här - med goda resultat.

Lantmännen jobbar nu aktivt för att säkra tillgången på det hälsosamma quionafröet, som är en källa till viktiga vitaminer, proteiner och kolhydrater. På sikt hoppas vi kunna erbjuda bara svenskodlad quinoa i våra produkter. Här kan du läsa mer om varför bra kolhydrater är viktigt för hälsan.

Quinoa i müsli, som pasta, eller som bas i salladen? Lantmännen har flera goda produkter att välja mellan redan idag. Hitta din favorit!

Öländska bönor & bönpasta

Lantmännen har tagit tillbaka bönorna hem till Sverige – GoGreens kidneybönor och svarta bönor odlas på soliga Öland. I den kalkrika jorden får de växa och gro i sin egen takt, med kärlek från våra bönder. Bönor som också används i vår pasta från Kungsörnen.

Storsatsning på morgondagens havre

För Lantmännen är det viktigt att fortsätta utveckla havreodlingen i Sverige och därför är vi ett av företagen som deltar i forskningscentret ScanOats vid Lunds Universitet. Syftet med forskningen är att vidareutveckla hela havre-processen - från odling och växtförädling, till att öka näringsvärdet i befintliga produkter och att ta fram nya havrebaserade livsmedel. På sikt är målet att göra våra nya svenska havresorter till stora exportsuccéer!