Klimatsmart svamp - ny källa till protein

Lantmännen kan idag erbjuda flera alternativa proteinkällor. Just nu utvecklar vi till exempel svamp med hög proteinhalt som kan fungera som ett gott grönt alternativ. Den klimatsmarta svampen har beviljats närmare en halv miljon kronor i bidrag från Vinnova för att kunna vidareutvecklas. Och förhoppningsvis får vi se en färdig produkt i matbutiken om inte alltför lång tid!

Nya proteingrödor

Vi undersöker och välkomnar fler proteinkällor som ett grönt alternativ som bör ersätta den del av köttkonsumtionen som utgörs av icke hållbart importerat kött. Exempelvis utvecklingen av bönrätter från Go Green och vår forskning kring ”proteinsvamp” och andra nya grödor, som vi hoppas kunna odla framöver

Vi driver utvecklingen av hållbara foder för svenska djur, med lägre belastning på miljön.

Klimatsmart foder

Lantmännen erbjuder foderprodukter med god sammansättning och låg påverkan på klimatet. Genom omfattande satsningar på foderoptimering har vi lyckats ta fram nya, klimatsmarta foderkoncept som minskar klimatbelastningen med upp till 30 procent!

Det pågår spännande foderförsök i egen regi både i fält och på vår försöksanläggning Nötcenter Viken. I vårt egna testcenter utvecklar vi foderproduktionen och bidrar ytterligare till svenska mervärden.

Läs mer om klimatsmart foder

Mjölk från gräs- och biprodukter

Inom samarbetsprojektet AquaAgri tittar vi också på hur vi kan använda andra näringsrika restprodukter till foder istället för spannmål, med bibehållen avkastning. Något som skulle frigöra mer livsmedel till en växande befolkning globalt.

Baljväxter – rika på protein, fattiga på kalorier!

Just nu undersöker Lantmännen möjligheten att använda frön från lupiner och rödklöver, en av Sveriges mest odlade baljväxter, som goda och hälsosamma livsmedelsingredienser.

Särskilt rödklöver sägs ha många hälsofördelar. De är rika på protein och fibrer, och kalorifattiga. Dessutom är fröna glutenfria och lätta att odla ekologiskt vilket möter en ökad efterfrågan på specialkost från konsumenter idag. Idag används rödklöver främst till foder, men också som kosttillskott.

Lantmännen fortsätter innovationsarbetet med att ta fram nya, spännande livsmedel från växtriket!

Skywalker - framtidens raps

Lantmännens växtförädlare tittar just nu på anpassade rapsoljor med både bättre funktionalitet och ökat hälsomervärde. Rapssorten med arbetsnamnet Skywalker har en särskilt bra balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6, som bl.a. gör att kroppen lättare kan ta upp fettsyran omega-3, med fördelar för hjärna och hjärta som resultat!

Förutom förbättringar av rapsoljan pågår också forskning runtom i världen, däribland Sverige, för att använda raps som mat. Rapsfrökaka har nämligen visats sig ha en mycket hög proteinhalt. Ett nytt, grönt tillskott till det svenska köket?

Skywalker kommer att odlas på en mindre areal och är klart intressant för kunder som vill ha en vegetabilisk olja med hälsoprofil anpassad till specialkoster och exempelvis barnmat.

Elisabeth Gunnarsson, ansvarig för Lantmännens vårrapsförädling