Förädlingsassistent till växtförädlingsstationen i Lännäs

Lantbruk

Plats: Lännäs
Sista ansökningsdag: 2018-02-11

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 25 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, med verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 40 miljarder kronor på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk. Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Bonjour, Kungsörnen, GoGreen, Gooh!, FINN CRISP och Schulstad. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom att vi har forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan så kan vi tillsammans ta ansvar från jord till bord. www.lantmannen.com


Vi söker en förädlingsassistent till vårt vallväxtförädlingsprogram på växtförädlingsstationen Lännäs, UNDROM, 22 km öster om Sollefteå.

Tjänsten är en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning. Du kommer att ingå i den arbetsgrupp som finns på förädlingsstationen, bestående av stationschef/förädlingsassistent, två förädlare, en förädlingsarbetare. Som förädlingsassistent  rapporterar Du till stationschefen. På förädlingsstationen i Lännäs arbetar vi med utveckling av nya sorter av diploid och tetraploid rödklöver, samt tidigt två- och sexradskorn. Vi provar även sorter av andra vallgrödor, såsom timotej, ängssvingel, vitklöver, men även andra grödor, havre. Vi brukar 110 ha åker till försök, förädlingsmaterial, utsädesproduktion samt odling av havre för uppvärmning av lokaler.

Du kommer att delta i utvecklingen av nya sorter av vallväxter vilket innebär du kommer att:

 • delta i fältarbete, exempelvis utlägg, sådd och skörd av försök
 • planera utlägg av försök, planteringar och fröförökningar enligt instruktioner från förädlare
 • tröska frö, rensa fröpartier, liksom analysera fröpartier
 • delta i fröproduktionen av förädlarutsäde
 • efter instruktioner från förädlare planera och delta i växthusarbete såsom planteringar, korsningar och resistensurval
 • utföra graderingar av växtmaterial
 • hantera databaser, datainsamling och –bearbetning
 • delta i utveckling av nya lösningar för effektiviserad växtförädling
 • eftersom vi är en liten enhet är arbetsuppgifterna varierande och Du kommer tidvis att arbeta även med andra grödor, framförallt i kornprogrammet som också är stort på förädlingsstationen
 • Du förutsätts delta i jordbruket förekommande arbetsuppgifter
 • Du kommer även att delta i maskin- och byggnadsunderhåll samt reparationer

Som sökande skall Du ha en lantmästareutbildning eller motsvarande kompetens.

Erfarenhet av försöksverksamhet är meriterande. Du behöver ha datorvana. Du behärskar svenska och engelska i tal och skrift. B-körkort är ett krav. Du behöver ha traktor- och maskinvana. Har Du sprutcertifikat, certifikat för heta arbeten samt körkort för truck är det meriterande.

Det är viktigt att Du kan ta ansvar, har bra överblick, tycker om att arbeta praktiskt och samtidigt ha en känsla för detaljer. Du är noggrann, har lätt för att kommunicera och samarbeta med olika personer och är strukturerad i Ditt arbete. Ditt arbete kommer att vara intensivt under sådd och skördeperiod.

Vi kan erbjuda Dig bostad på stationen om så önskas. Vi lever nära naturen intill Ångermanälven så det finns goda möjligheter till bl. a fiske och friluftsliv. Sista ansökningsdag är den 11 februari 2018 men rekryteringsprocessen kommer att ske löpande. Välkommen med din ansökan.

 Kontaktperson för tjänsten är Esa Peippo, Stationschef, +46 10-5561945, esa.peippo@lantmannen.com. Tjänsten tillträdes enligt överenskommelse.


Kontaktuppgifter

Esa Peippo
Tel: +46 10-5561945