Sälj- och affärsutvecklare

Martin Engström

På Agroetanol insåg man att det borde gå att använda andra stärkelsebaserade råvaror utöver spannmål för att tillverka drivmedelsetanol. Martin har tillsammans med sina kollegor utvecklat tekniken och nu tillverkas biobränslet även av t.ex. kasserat bröd, knäckebrödsmulor och pepparkakor.

1. Kan du berätta mer om hur ni kom på detta?

För att tillverka bioetanol tar vi in spannmål som först mals till mjöl. Vi tänkte att även bröd borde fungera som råvara, eftersom det innehåller mjöl. Det fungerade utmärkt så nu tar vi in allt möjligt som innehåller stärkelse eller socker, så som pasta, majs och pepparkakor. Förutom att det är ett utmärkt sätt att jobba med hållbarhet, så får vi också lägre råvarukostnad och ett ökat försäljningsvärde på etanolen.

2. Var gör du mer på jobbet?

Handlar med etanolen som tillverkas
Letar efter mervärdesmarknader
Letar efter nya applikationer för etanolen t.ex. som kolkälla i reningsverk
Söker efter allmänna förbättringsmöjligheter i och utanför verksamheten.

3. Agroetanol tillverkar ju etanol, koldioxid och foder. Det känns som väldigt olika produkter. Hur kommer det sig?

Det är olika produkter som bildas i fermenteringsprocessen i fabriken. Om man matar in 3 kg vete så får man 1 kg etanol, 1 kg drank till foder och 1 kg koldioxid.

4. Vilka utmaningar har Agroetanol framöver?

Att överleva i en pressad konkurrens. Marginalen mellan vete och etanol och djurfoder är oftast inte så stor. Man behöver vara flexibel och anpassa sig till marknadsförutsättningarna. Ett exempel på det är att jobba med flera råvaror, så att man kan köpa den billigaste råvaran för stunden. Det gäller också att hitta mervärdesmarknader och minska prisrisken på etanolen och fodret.

5. Vilka råd har du till de som är på väg ut i arbetslivet?

Var engagerad, gör ditt bästa och var inte rädd för att göra fel. Släpp dåliga idéer fort och gå vidare till nästa.

Kortfakta

Utbildning: Miljövetare, LiU & Murdoch University

Jobbar som: Sälj- och affärsutvecklare

Hur kom du in på Lantmännen? Jobbade extra under studierna och fick in en fot. Kom senare tillbaka.

Vilka personer anställer ni? Framförallt ingenjörer och operatörer. Vi uppskattar driftiga, självgående personer som gillar att utveckla saker och tänka utanför boxen.

Tidigare tjänster

Miljösamordnare