Namn: Joel Brodde

Ålder: 25

Roll: Graduate Trainee på Lantmännen

Utbildning: Master of Science in Entrepreneurship and Innovation Management från KTH, Stockholm. Bachelor of Business Administration in Corporate Finance från Gothenburg School of Business, Economics and Law.

Lantmännenresan så här långt: Ansökte till Lantmännens Summer Internship 2015 och drev under sommaren ett projekt inom investeringsanalys för avdelningen Group Controlling. Sökte ett år senare in till Lantmännens Graduate Trainee Program och påbörjade rollen som trainee i augusti 2016.     

Hej, vem är du?

Jag heter Joel, är 25 år och uppvuxen på en gård utanför Malmö med min tvillingbror Frans och två äldre systrar, Karin och Lotta. Ja har numera även en systerson Truls, som förgyller familjen och lärde sig säga traktor innan han kunde uttala mamma. Jag umgås mycket med vänner och familj där matlagning ofta står i centrum. Ett stort intresse är att resa och så fort jag får möjligheten, packar jag väskan för att upptäcka nya länder. Optimalt är när mina två intressen går att kombinera som exempelvis när jag flyttade till USA och utforskade hamburgartrenden eller bodde i Mellanöstern och upptäckte den fantastiska Meze-kulturen.

Varför valde du att söka till Lantmännens Summer Internship?

Anledningarna är många men beskrivs nog enklast genom att dela upp dem i två spår. Det ena spåret grundar sig i att jag sedan barnsben haft en koppling till Lantmännen då min pappa är lantbrukare. Detta resulterade i att jag tidigt byggde upp ett specialintresse för ”grön näring”. Det är ganska få bolag som är så stora inom den gröna näringen som Lantmännen. Det andra spåret är mitt intresse för ekonomi och affärer.

I slutet av min utbildning hade jag egentligen ställt in mig på att arbeta som Management Konsult, då jag redan påbörjat det spåret i min roll som CEO för HandelsConsulting AB i Göteborg. Efter att ha tillbringat en sommar som Summer Intern på Lantmännen ändrade jag mig dock och blev övertygad att jag ville arbeta i ett storbolag och inom en bransch jag var intresserad av. Projektet jag tilldelas och drev under sommaren var verkligen spännande, men ska jag vara ärlig var det nog främst Lantmännens medarbetare, affärsverksamhet och kultur som var den avgörande pusselbiten i mitt beslut. En stark känsla jag tog med mig var min fascination över affärsmässigheten samt hur vinstkraven kunde kombineras med långsiktighet och hållbarhet, vilket jag inte var van vid från konsultbranschen.

Kan du beskriva hur ditt Summer Internship var upplagt?

Generellt väldigt bra- lärorikt, intressanta arbetsuppgifter och mycket frihet under ansvar. Eftersom man inte ansöker till något specifikt projekt utan skickar in en öppen ansökan var det först när jag blev tilldelad mitt projekt som jag verkligen insåg hur bra projektet passade mig. Mitt projekt var inom Group Control men krävde kontakt med personer inom hela koncernen vilket genererade en helhetssyn av Lantmännen. Projektet gav mig även möjlighet att resa runt och besöka de olika divisionerna och gå på studiebesök. Jag lärde även känna personerna från tidigare traineeprogram vilket var väldigt kul.

Hur var det att inte veta vilket projekt du skulle få arbeta med?

Jag tror att vissa av de som ansökte tyckte det var lite jobbigt, men personligen hade jag inget problem med att inte veta. Jag visste att jag ville testa att arbeta på Lantmännen och ett storbolag. Det var nog därför jag också blev lite överraskad när jag blev tilldelad projektet och det matchade så bra. Visst, det var kanske lite utmanande under rekryteringsprocessen att inte veta vilket uppdrag man sökte. Det krävde att man fick presentera sig ganska brett och argumentera varför man ville till Lantmännen som helhet, men i slutändan landade det väldigt bra. 

Vilket var det bästa minnet från ditt internship?

I slutet av projektet skulle jag hålla en presentation för investeringskommittén, där det skulle avgöras om mina rekommendationer skulle klubbas igenom. Det var så klart väldigt nervöst att stå och presentera inför bland annat CFO, Director of Group Strategy, Director of Group Controlling med flera, men jag kände mig också ganska trygg i mina rekommendationer och kunskap om projektet jag drivit. Tanken var att jag skulle presentera i ca 30 minuter men presentationen landade tillslut på en timme.  Alla hade ett högt engagemang, var nyfikna och det märktes att projektet var viktigt- vilket var väldigt kul.

Lärde du dig något från ditt internship som du har nytta av i din roll idag?

Lantmännen är det första företaget jag arbetat på där företagets värderingar verkligen präglar det dagliga arbetet. Projektet jag drev gav mig förståelse för affären inifrån Group Controllings perspektiv. Allt ifrån projektspecifika frågor som investeringsanalyser och kalkyler till projektledning och internpolitik. Eftersom projektet krävde kontakt med alla divisioner passade jag även på att ställa andra frågor vilket ökade min förståelse av koncernen. Jag tror även att Summer Internshipt stärkte mina förutsättningar att året efter söka och komma in på Graduate Trainee Programmet.

Trots min bakgrund och mitt intresse kan jag erkänna att jag inte alls hade den insyn i vad Lantmännen faktiskt gör som jag trodde. Jag förstod nog inte riktigt koncernens storlek och de affärer som vi bedriver, affärer som jag från början inte alls förknippade med Lantmännen.          

Vad är det bästa med att jobba som Graduate Trainee på Lantmännen?

Att man genom sina olika projektplaceringar ges möjlighet att lära känna hela koncernen. Trainee programmet är etablerat inom koncernen och man ges förtroende att driva affärskritiska och utmanande projekt från dag ett. Vidare får jag möjlighet att arbeta med fantastiska kollegor.