Instagramtävlingen 2017 är avgjord

Lantmännen har även i år sålt rosa och blå balplast till förmån för cancerforskningen. Under sommaren har vi haft en Instagramtävling där alla har fått vara med och uppmärksamma initiativet genom att fota blå och rosa balar i landet och posta bilden på Instagram och tagga den med #balarmotcancer. 


Anita vinnare i tävlingen 2017

Anita Karlsson från Bergby, norr om Gävle, utses till 2017 års vinnare av Lantmännens fototävling #balarmotcancer på Instagram. När Anita får beskedet om vinsten sitter hon och fikar med en god vän som nyligen genomgått en bröstcanceroperation.  
 
–  Jag visste att balarna bidrar till cancerforskning. När jag såg de rosa balarna på åkern i närheten sa jag till min man det kan bli en fin bild, jag bytte om till rosa kläder och så åkte vi dit. Ett av mina barnbarn sa faktiskt direkt ”mormor, där har du en vinnarbild!”
 
Juryns motivering lyder: ”Med en stor dos personlighet och en härligt matchande färgprakt i bilden har Anita tagit en bild som är både trevligt komponerad och som på något sätt visar upp en påhittighet och livsglädje som rimmar väldigt fint med syftet bakom tävlingen.”
 
 
 

Elin vinnare 2016

Elin Bäckström från Tandfors, utanför Kalix, var en av över 200 tävlande som skickade in bidrag till tävlingen #balarmotcancer. Elin har på ett roligt och inspirerande sätt gett liv till de blå och rosa balarna genom att blanda in karaktärer från spelvärlden. För sitt bidrag vinner Elin mat från Lantmännen. 

– Kampanjen för att stötta cancerforskningen tycker jag är en superbra idé! Balarna syns över hela Sverige och jag tror det är en bra påminnelse för förbipasserande att fortsätta stötta forskningen. Min favorit är den blåa balen, har alltid tyckt om blått, så det var ett ganska solklart val, säger Elin Bäckström, vinnare av årets Instagramtävling #balarmotcancer.


Rosa och blå balar engagerar Sverige

Genom den internationella prostatacancerdagen som infaller den 15 september skapas medvetenhet om sjukdomen världen över. Tack vare ett samarbete mellan Lantmännen och Trioplast har åkrarna runt om i Sverige i sommar prytts av färgglada balar, rosa i sällskap av blå. Initiativet skapar engagemang och möjliggör för lantbrukarna att bidra med pengar till bröstcancerforskning samt forskning om prostatacancer.

– Vi är väldigt glada över alla fina fotobidrag vi har fått in till tävlingen under sommaren och för det engagemang som svenska lantbrukare visat genom att köpa blå och rosa plast. Det känns bra att Lantmännen tillsammans med ensilageplasttillverkaren Trioplast och lantbrukare runtom i landet kan bidra till viktig forskning och öka kunskapen om cancersjukdomar, säger Torbjörn Wahlström, marknadschef för handelsvaror på Lantmännen.

För varje såld rosa eller blå rulle ensilageplast har 15 kronor skänkts oavkortat till Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation respektive Prostatacancerförbundet. Hittills i år har 235 000 kronor samlats in till stöd för vidare forskning.

Klimatsmart balplast

Den rosa och blå plasten är gjord i enlighet med den nya generationens tunnare sträckfilm som resulterar i en lägre miljöbelastning. Trioplast och Lantmännen är två av medlemmarna i SvepRetur och arbetar med att minska den totala förbrukningen av plast och att all balplast som säljs återvinns. Hela 90 procent av all plast som säljs till lantbruken i Sverige samlas in och blir till ny plast.

Förra året mnade svenska lantbrukare in hela 17 000 ton plast till SvepReturs insamlingsplatser runtom i landet för återvinning. 

Mer om klimatsmart balplast