Lantmännens spannmålsmottagning i Hälsingland 2018


Organisatör Lantmännen distrikt Gävleborg

 

 

Under de senaste åren har vi mottagit cirka 3 000 spannmål per år i Stugsund under skörd. Kostnaderna för att ta emot varan i silon är alltför höga för att långsiktigt fortsätta med spannmålsmottagning med nuvarande upplägg. Mot denna bakgrund arbetar vi med att finna en lösning som är mer långsiktig och billigare än Stugsund och vår inriktning är att etablera en s k spannmålsplatta för mottagning. Vår huvudinriktning är att hyra en plats under skördeperioden där vi kan ta emot spannmål och köpa tjänsten för hantering på plattan, dvs provtagning, vägning och utlastning.

Vi vill vara tydliga med att vi kommer fortsatt att ha en mottagning i Hälsingland av spannmål framöver.  

Hittills har vi inte hittat ett bra alternativ och då vårsådden står för dörren har vi beslutat att vi fortsätter med mottagning i  Stugsund i skörd 2018. Vi kommer att undersöka förutsättningarna att använda området runt om anläggningen som platta. Vägning får i så fall ske på Cementas anläggning i hamnen. Fungerar inte detta så får vi använda silon som vi gjorde förra året. Till nästa år skall vi ha etablerat oss på en ny plats där vårt mål är att den skall finnas på en plats som ligger väl till utifrån majoriteten av spannmålsleverantörerna. Det innebär att årets skörd blir den sista i anläggningen Stugsund (om det skulle bli fallet i år). Även om det blir en mottagning på platta utanför anläggningen skall vi utvärdera ny plats.

Vi arbetar inom Lantbruk i nära samarbete med distriktsstyrelse och er medlemmar för att få klart detta under hösten. Vi kommer att arrangera ett informationsmöte framöver och när våra alternativ är tydligare.

Vi ser framemot dina leveranser till hösten.

 

 

Med Vänlig hälsning

Hans Westbom

Regionchef  Lantmännen