Groddenstipendiet

Syftet med Lantmännens lantbrukarstipendier, Groddenstipendiet, är att uppmärksamma framstående lantbruksföretagare. 

Stipendiaterna är med och leder utvecklingen inom näringen. Kreativa företagare som utvecklar sitt företagande är viktiga som positiva förebilder inom lantbruket, och därmed också för Lantmännen. Stipendiet består av inbjudan till ett seminarium i samband med föreningsstämman där stipendiaterna bland annat får träffa vd och ordförande samt utbyta erfarenheter med varandra.

Årets stipendiater

Johan Christensson, Bovallstrand

Klevs Gård med växtodling, slaktsvin, frigående värphöns, entreprenadverksamhet och gårdsbutik samt egen förädling av gårdens råvaror.

Motivering:
"Framåt, energisk, nytänkande och ifrågasättande ung växtodlare."

Edgården AB, Storbäcken, Flarken

Integrerad grisproduktion

Motivering:
"Genom gott entreprenörskap skapa ytterligare ett ben att stå på, samt skapa sysselsättning för hela familjen och även erbjuda Västerbottningarna utsökta och närproducerade fläsk och charkprodukter."

Familjen Johansson, Vittinge

Växtodling på 480 ha samt 135 dikor och uppfödning av ungdjur.

Motivering:
"Familjen Johansson har kontinuerligt, med stort engagemang och stor öppenhet utvecklat verksamheten på sin gård och ständigt hittat nya vägar.
Vi vill särskild uppmärksamma familjens sätt att varsamt introducera och involvera kommande generationen i gårdens verksamheter och affärer.
Med tanke på det stora antalet generationsskiften i närmsta framtiden ska familjen Johansson ses om ett lyckat exempel för kollegorna i branschen."

Johan Tell, Skarke Kyrkebo, Varnhem

Både ekologisk och konventionell nötköttsproduktion.

Motivering:
"Entreprenören Johan Tell har framgångsrikt utvecklat Nötköttsproduktion på gårdarna Ölanda Säteri, Dagsnäs och Stora Bjurum."

Per och Mats Olsson, Mörbylånga

Öländsk växtodling med kidneybönor, lök, potatis, frilandsgurka på ca 30% av arealen. Även foderproduktion till djuren dvs vete, korn, majs och vall. Djurproduktion består av köttdjurs- och slaktgrisuppfödning.

Motivering:
"Bröderna Per och Mats Olsson på Alvlösa Gård AB har genom ett fint teamarbete utvecklat sin växtodling-, köttdjurs- och slaktgrisuppfödning till ett mycket framgångsrikt företag. Deras framåtanda har bland annat resulterat i odlingen av kidneybönor till Lantmännens bönpasta. Deras engagemang i Lantmännens etablering i Kalmar-Öland har varit betydelsefullt och de är en förebild för den svenska kooperationen.
På Alvlösa Gård finns alltid nyuppsatta mål att sträva efter och alla på gården arbetar gemensamt och seriöst för att nå dessa mål."

Minire & Daniel Hildebrandt, Visätter, Vikbolandet

Kalkonuppfödning, slaktkycklingproduktion, eget slakteri och rökeri.
Alpackor (ullproduktion), dikor, får och lamm.
Bo på Lantgård, växtodling och skog.

Motivering:
"För sitt entreprenörskap, sin drivkraft och förmåga att utveckla det konsumenten vill ha i form av lokalproducerad kalkon och kyckling är de ett föredöme för andra i branschen."

André Ottosson, Mjällby

Lammproduktion och entrepenadverksamhet

"Andre har med små medel men med fokus och målvetenhet tidigt börjat bygga upp sitt företag. Genom detta arbete har Andre kunnat investera i en egen gård där maskinverksamheten kan kombineras med en växande lammproduktion. Den resa som du påbörjat tror vi kan inspirera andra och kommer bli spännande att följa."

Anders Bengtsson, Stöpafors

Mjölkproduktion med 180 kor plus rekrytering, 300 hektar växtodling, 320 ha skog.

Motivering:
"Anders har på ett föredömligt sätt förvaltat och utvecklat sitt mjölkföretag.
Han har tagit till sig ny teknik och varit föregångare i branschen, samtidigt som han har värnat om gårdens kulturmiljö."

Erik Svensson, Trångsviken

Slaktgrisuppfödning av EU-ekologiska grisar.

"Erik är en god representant för Jämtland som har arbetat upp sitt företag från grunden och som genom sitt samarbete med Undersåkers chark ser en framtid för grisproduktion i Norrland."

Jim Nilsson, Höganäs

Traditionell skånskväxtodling med spannmål, raps och sockerbetor.

"Jim är en öppen och social person som tidigt bestämt sig för sitt yrkesval.
Jim har utvecklat sitt företag tillsammans med tidigare generation på ett affärsmässigt sätt och utnyttjat de möjligheter som funnits och är därför ett föredöme som på detta sätt kan inspirera andra."