Närproducerat foder till svenska renar

Ett närproducerat renfoder utan palmolja, palmkärnexpeller och soja. Det önskemålet kom in till Lantmännen från en sameby i Jämtland förra vintern. Ett år senare kan Lantmännen Lantbruk stolt presentera ett nytt foder till renar – Renfor Nära. 

Text: Helena Holmkrantz Bild: Åke Strömberg | Grodden nr 1 2016

För ett år sedan kontaktade en sameby i Jämtland Lantmännen Lantbruk med önskemålet att kunna utfodra renarna med ett foder fritt från palmolja och palmkärnexpeller. Lantmännen Lantbruk tog med sig önskemålet och efter att ha tagit fram ett fungerande recept, producerat fodret på foderfabriken i Holmsund och sedan testat fodret i några samebyar, kunde samebyn, ett knappt år senare, erbjudas ett renfoder som levde upp till deras önskemål. Renfor Nära går nu att beställa som bulk.


   – Det är roligt när våra kunder kommer med förslag och önskemål på nya produkter. Och extra roligt är det när det, som i det här fallet, resulterar i en ny produkt med minst lika bra funktion och med en mer närproducerad råvarubas, säger Tomas Nilsson, säljare av Renfor i Norrland. Lantmännen har sedan tidigare Närasortimentet till mjölk- och köttdjur. Närafodren är kraftfoder baserade på råvaror som i första hand kommer från Sverige, men när dessa inte räcker till ingår även råvaror från Europa. I Närasortimentet ingår aldrig råvaror från sojaböna eller oljepalm.

   – Vi har erfarenhet av att producera foder av närproducerade råvaror utan soja och palmolja och därför var steget till att testa Närakonceptet inom Renfor inte så stort, säger Kajsa Öhman, produktchef Nötfor.