We Effect-programmet mättar eleverna

Mangochi, södra Malawi. En av de absolut fattigaste delarna av världens fattigaste land. Det senaste året har invånarna i området drabbats av först översvämningar och nu en utdragen torka. Miljoner människor har drivits till svältgränsen. We Effect-anställda har vittnat om spädbarn som dör av näringsbrist och skolor där hälften av eleverna tvingas stanna hemma för att leta efter mat.

Men denna situation lyser tack och lov med sin frånvaro när Groddens utsände hälsar på hos en av de skolor där Lantmännen är engagerade. Tack vare ett nyskapande We Effect-program kan eleverna nu äta sig mätta varje dag på skollunchen. Effekterna har varit omedelbara.
– Innan eleverna fick mat i skolan, för knappt två år sedan, var det i snitt sex av tio förstaklassare som lärde sig tillräckligt för att ta sig vidare till andra klass. I dag klarar sig nästan alla. Det känns helt fantastiskt, säger skolans rektor Marnewick Chipasula med ett brett leende.

   Skolbespisningens kök inryms i en särskild del av skolan. På betonggolvet står fem bastanta vedeldade kärl på rad och puttrar sedan gryningen. Kocken Margaret Chiwaya rör med van hand i den proteinrika grytan, huvudrätten för dagen. Bönderna som levererar maten till skolan har ett schema för vilka grödor som finns tillgängliga vid olika tider på året. Nu är till exempel mangon och tomaterna mogna.
   Först, vid klockan nio, äter förstaklassarna och sedan följer de äldre eleverna i något som bäst liknas vid ett gigantiskt disciplinerat stafettlopp. Tvätta händerna noggrant, få en tallrik genom luckan, en mango i handen och sedan sitta ned på betonggolvet och äta under tio minuters koncentrerad tystnad med sina klasskamrater. Om lite drygt en timme kommer alla skolans över tusen elever ha fått mat från köket.
   Maten gör skillnad. 2013 kom i snitt 47 procent av eleverna till skolan varje dag. I dag är siffran närmare 60 procent. Rektorns stolthet går inte att ta miste på.
   – Många bor 15 kilometer bort från skolan och orkar inte ta sig hit på grund av hunger och sjukdomar. Men skolmatsprogrammet motiverar eleverna att ta sig till lektionerna.

Om projektet:

Lantmännen samarbetar sedan 2003 med biståndsorganisationen We Effect. Utöver stödet genom det årliga organisatoriska bidraget utökar nu Lantmännen samarbetet genom att följa ett pilotprojekt i södra Malawi som stöttar lantbrukare och skolbarn. Bönderna får hjälp med utbildning i hållbara odlingsmetoder, marknadstillgång och affärsutveckling. Samtidigt får de sälja sina produkter till World Food Programme, som står för skolluncher för barnen i området.

Om We Effect:

We Effect, tidigare Kooperation utan gränser, är en svensk biståndsorganisation som bedriver långsiktiga biståndsprojekt i 25 länder och fyra världsdelar. Ledstjärnan är hjälp till självhjälp och visionen är en rättvis och hållbar värld, fri från fattigdom. We Effect fokuserar på att utveckla landsbygden och nyttjandet av marken för att hjälpa fattiga människor.